Global besin ithalatında fakirleri tehdit eden rekor

Zakariya

Global Mod
Global Mod
Gıda ithalatçısı ülkelerin tahıllardan bitkisel yağlara kadar temel gereksinim hususlarında şişen fiyatlarla karşı karşıya kaldığı ve bu durumun besin güvensizliğinin kötüleştiğine dair değerli bir işaret olduğu açıklandı.

Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, üretim maliyetleri artması ve tedarik zincirlerinin bozulmasıyla global besin ithalat faturası Haziran ayında öngörülen sayının 128,6 milyar dolar üstünde 1,94 trilyon dolara çıkarak rekor kırdı.

Roma merkezli kurumun Cuma günü yayımladığı raporda ekonomik olarak zayıf biroldukça ülkenin daha fazla ödeme yapmasına karşın daha az besin satın alabildiği ikazında bulundu.

FAO’nun piyasalar ve ticaret ünitesi mevzuyla ilgili, “Bunlar, besin güvenliği perspektifinden bakıldığında, ithalatçıların artan milletlerarası maliyetleri finanse etmekte zorlandıklarını gösteren kaygı verici işaretler” tabirlerini kullandı.

Gıda fiyat endeksi düşmesine karşın ithat besin maliyeti artıyor

Örgütün besin fiyat endeksi, emtia fiyatlarındaki düşüşün yansıması olarak yedi ay boyunca düşmesine karşın ithal besin unsurlarına yapılan harcamalar, artmaya devam ediyor.

FAO’nun besin ithalat faturası, meyve ve sebzelerden deniz eserleri, kakao, çay ve baharatların yanı sıra tahıl ve et üzere içecek ve temel besin hususlarına kadar daha geniş bir eser yelpazesini içeriyor.

Gıda ithalatının maliyeti, temel olarak yüksek gelirli ve üst orta gelirli ülkeler tarafınca yönlendirilen artışla bir arada, geçen yıl görülen tüm vakit içinderın en yüksek düzeyini 180 milyar dolar yahut yüzde 10 ile aşacağı hesaplanıyor.

Ancak bu faturadaki artışın suratı, daha yüksek fiyatlar ve güçlenen doların, ithalatçı ülkelerin satın alma gücünü aşındırarak hacimleri azaltmasıyla yavaşlaması bekleniyor.

Düşük gelirli ülkelerin besin sevkiyatı azalırken faturaları tıpkı kalacak

Bir küme düşük gelirli ülkenin besin sevkiyatının yüzde daralması beklense de toplam besin ithalat faturasında değişiklik olmayacağı öngörülüyor. Örgüt bunun büyüyen bir erişim meselesine işaret ettiğine vurgu yaptı.

aynı vakitte gübre, yakıt ve tohum üzere ziraî girdiler için global ithalat faturasının 2021’den itibaren yüzde 48 artarak 424 milyar dolarlık rekor düzeye ulaşması bekleniyor.

FAO artan faturalar ve güçlenen doların önümüzdeki yıl ithalatı azaltacağını ötürüsıyla hem üretkenliği tıpkı vakitte besin güvenliğini tehdit edeceğine dikkat çekti.