Uzmanından çocuklarda D vitamini eksikliğine ait uyarı!

Yasmin

New member
D vitamininin bedenin çalışma ve istikrarında fazlaca kıymetli bir rol oynadığını söz eden Kepez Belediyesi Sıhhat Merkezi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Emre Demir, “Esas nazaranvi kalsiyum başta olmak üzere birfazlaca mineralin istikrarını sağlamaktır. Kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişmenini sağladığı üzere uzun vadede diş çürümesinden ve kemik erimesinden koruyarak bu dokuların daha sağlıklı olmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlardan ve kanser hastalığından korunmamızı sağlar. Bu sebeplerle gelişme çağında olan çocuklarda eksikliğinin kesinlikle giderilmesi gerekir” dedi.

“D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE ARTIŞ”

Kepez Belediyesi Sıhhat Merkezi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Emre Demir, Çocuklarda D vitamini Eksiliği Belirtilerini de şöyleki sıraladı; “Gerek pandemi ve hava şartları, gerekse çocukların oyun alışkanlıklarının sokak oyunlarından dijitale dönmesi niçiniyle konutlarda daha fazla vakit geçirme kararı güneşten faydalanamama ve yetersiz beslenmeye bağlı olarak D vitamini eksikliğinde önemli bir artış kelam konusudur. Çocuklarda D vitamini eksikliği belirtileri; büyüme ve gelişme geriliği, kemik yapısında bozukluk, dişlerde çürüme, davranış bozukluğu, üşüme, yorgunluk, halsizlik, sık enfeksiyon geçirme, cilt yaralarında geç güzelleşme, çok terleme, yorgunluk ve zayıflık.

D VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER

D vitamininin nerelerde olduğunu söyleyen Dr. Demir, “D vitamininin ana kaynağı güneş ışınları ile bedende üretilmesidir. D vitamini kimi besinlerde de yüksek oranda bulunur. D vitamini bakımından varlıklı besinler, yumurta sarısı, kimi mantar tipleri, ısırgan otu, patates, brokoli, yeşil soğan ve maydanoz, süt eserleri, kırmızı et, karaciğer, somon, kılıç, uskumru, sardalya üzere yağlı balıklar, karidesdir. Lakin hiç bir besin beden için kâfi D vitaminini içermez. Kesinlikle güneş ışınlarından da yaralanmak gerekli. Güneş ışınlarının dik geldiği öğlen saatlerinde 5-15 dakika en azından kol ve bacaklar çıplak olarak güneşlenmek D vitamini sentezi için faydalı olacaktır. Daha uzun müddetler cilt hastalıkları ve güneş çarpmasına sebep olabileceğinden dikkatli olunması gereklidir. D vitamini yapılabilmesi için direk güneş ışığı ile temas gerekli olup camdan geçen ışınlar maalesef kâfi etkiyi göstermemektedir. Yeni doğan bebeklere doğumdan itibaren D vitamini desteği yapılması ve bunun en az 1 yaş, tercihen 3 yaşa kadar devam edilmesi gereklidir. Hatta biroldukça bilimsel araştırma ömür uzunluğu kullanılmasını önermektedir” sözlerini kullandı.