Gael Monfils ile röportaj: Roland Garros, Showtalent, Switolina ve Skai

semaver

New member
2004 yılında erkeklerde dört Grand Slam şampiyonluğu 17 yaşındaki iki genç arasında paylaşılmıştı.

Üçü en yetenekli olarak kabul edilen oyuncuya gitti, sonuncusu ise muhtemelen en iyi ikinci oyuncuya gitti; o zaman bile kendisinin yalnızca ikinci en iyi oyuncu olduğunu kabul etmek istemiyordu.

İlk oyuncunun çok başarılı bir kariyeri vardı: Düzenli olarak dünyanın ilk 20'sinde yer aldı, zirveye 6 numaraya ulaştı ve iki Grand Slam yarı finaline ulaştı. İkinci oyuncu, yani mağlup genç, olağanüstü bir kariyere sahipti: üç büyük şampiyonluk, iki Olimpiyat altın madalyası, bir Davis Kupası zaferi, dünya 1 numarası. Bunu, diğer oyuncu tam potansiyeline ulaşamıyor gibi görünürken, o tüm yeteneğini kullanarak yaptı.

Gençler olarak elde ettikleri bu zaferlerden yirmi yıl sonra, ikisi de kariyerlerinin sonuna yaklaşıyor. Daha başarılı olan oyuncu sekiz ay daha genç ama emekliliğe yakın; yedi yıldır yaşadığı sakatlıklar vücudunun sınırlarını zorlamış durumda.

Diğer oyuncu, birkaç yıldır sakatlıklarla mücadele ettikten sonra şu anda geç bir rönesans yaşıyor ancak şu anda 37 yaşında ve 37. sırada yer alıyor ve bu da onu dünyadaki ilk 50 oyuncu arasındaki en yaşlı oyuncu yapıyor. Şovmenliği ve vuruş tekniğiyle seviliyor ve aynı zamanda performans sergilediği her yerde, özellikle de memleketi Paris'teki Roland Garros'ta en çok ilgi görenlerden biri.

Pazartesi akşamı Gael Monfils, en iyi gece oturumunda bir kez daha Court Philippe-Chatrier'i birkaç saatliğine heyecanlandırdı. Sadece 24 yaşındaki Brezilyalı Thiago Seyboth Wild'i dört sette yenmekle kalmadı, bunu şu şekilde yaptı: forehand koşusu, pas atışları, backhand voleleri ve seyirci etkileşimlerinden oluşan bir süvari alayı.

24 saat önce, bir zamanlar küçük rakibi olan Andy Murray, Stan Wawrinka ile yüzleşmek için aynı sahaya çıktı. Son sakatlık döneminden dönen Murray, birkaç set boyunca cesurca mücadele etti ancak 6-4, 6-4 ve 6-2'lik setlerle mağlup oldu. Bunun onun son Fransa Açık olması bekleniyor.

Monfils, Roland Garros 2006'nın ilk turunda Murray'e karşı oynuyor (Eric Feferberg/AFP, Getty Images aracılığıyla)

Murray uzun bir süre Monfils'e karşı kulüp olarak kullanılabilir; daha fazla çabayla nelerin başarılabileceğini gösteren çağdaş. Ancak zamanla bu karşılaştırma yüzeysel hale geldi. Monfils'in doğru çabayı göstermediği fikri aptalca – kendisi de 12 şampiyonluk kazandı – ve farklı kariyerleri kendi ayakları üzerinde duruyor.

Ölümlülerin çoğunu utandıracak bir adanmışlıkla öne çıkan Murray, erkekler tenisinde zirveye çıkmayı ve orada kalmayı başardı. Söz verdiği büyük şampiyonlukları kazanamamasına rağmen, Monfils hâlâ turun en popüler oyuncularından biri ve dünya çapındaki stadyumları dolduruyor. Böyle şeyler yapmasına şaşmamalı…

VOLEYBOLLA EL DEĞİŞTİRDİ
😱
@Gael_Monfils solunla git!#RolexMonteCarloMasters pic.twitter.com/PWRFcPK3Oh

— Tenis TV (@TennisTV) 10 Nisan 2024
Monfils'in kesinlikle pişmanlığı yok.

“İmkansız” diye kabul etti Atlet Turnuvanın arifesinde bir sohbette.

“Pek çok insan nereden geldiğimi ve kim olduğumu unutuyor. Kimse beni tanımaz. Şu anda kim olduğumu bir an bile tahmin edemezdim. Bunu başaran en şanslı insanlardan biriyim. Bu kariyeri hiç beklemiyordum. Annem hemşire ve tenis oynamama yardımcı olmak için gece vardiyasında çalışıyor. Babam o zamanlar futbol oynadığı için telekomünikasyon sektöründe çalışıyordu ama çok erken ayrılmak zorunda kaldı.

“Paris'in pek de iyi olmayan bir bölgesinde yaşıyordum ve bu rüyayı gördüm. Ve şimdi buradayım, seninle konuşuyorum. Adımı biliyorsun. Bu imkansız. Yaptım.”

Monfils'in her şeyi kazanan genç olduğu dönemde, 2004 yılında Wimbledon'da Murray'e Fransız'ın Roger Federer'in eşdeğeri olup olmadığı soruldu.

17 yaşındaki Murray, kısa sürede alışkanlık haline gelecek bir tür şikayetle, “Hayır, öyle düşünmüyorum” dedi.

“Gerçekten iyi iş çıkardı ve Avustralya'da ve Fransa Açık'ta kazandı. Ama geçen hafta onunla yakın bir maçımız vardı ve bugünkü maçında zorlukla mücadele etti. Geçen yıl Fransa Açık'ta onu 6-4, 6-1 yendim. Bu yüzden yenilebilir.”

Monfils bu yıl Wimbledon'da gençler turnuvasını kazanırken, Murray ABD Açık'ta kazandığı zaferle liderlik tablosunda yerini garantiledi. Monfils'in 1983'te Stefan Edberg'den sonra takvim yılında erkeklerde Grand Slam'i tamamlayan ikinci oyuncu olma umutları Flushing Meadows'daki üçüncü turda sona erdi.

Monfils, Junior Wimbledon'da İngiliz Miles Kasiri'ye karşı kazandığı zaferin ardından (Phil Cole/Getty Images)

Bugün bunların hepsi çok eski tarih gibi gelebilir, ancak ikisi birbirini çok daha uzun süredir tanıyor. Monfils, “Bu çok çılgınca çünkü ilk kez ben 11, o ise 10 yaşındayken Andy'ye karşı oynadım” diye anımsıyor.

Monfils, Murray'den önce profesyonel spora adım attı ve 2005 Avustralya Açık'ta ikinci tura çıktı. O yıl Murray ile birlikte Wimbledon'da üçüncü tura çıktılar ve Monfils, sezon sonunda ATP Yılın Yeni Oyuncusu seçildi.

İkilinin yolları ertesi yıl Fransa Açık'ın ilk turunda karşılaştıklarında tekrar kesişti. Monfils, Hamburg'daki profesyonel turdaki ilk karşılaşmalarında elde ettikleri zaferin Murray'den intikamını alarak beş sette kazandı.

Şaşırtıcı bir şekilde ikili ana turda yalnızca altı kez karşılaştı ve Murray 4-2 öndeydi. Bu seviyedeki son karşılaşmaları on yıl önceydi, genç yaştaki baskın dönemlerinden hemen önceydi. Fransa Açık'ta çeyrek final olan maç, Murray'in beş sette galip gelmesiyle daha küçük ölçekte kariyerlerinin başlangıcı olarak görülebilir.

Maçtan önce Murray şunları söyledi: “O harika bir atlet; belki de teniste sahip olduğumuz en iyi atlet. Grand Slam'lerde açık ara en iyi tenisini oynadı. Geniş bir seyirci kitlesinin önünde oynamayı seviyor. Gael her zaman harika bir şovmen olmuştur ve spor için de harikadır.”

O noktada, Murray zaten iki kez Grand Slam şampiyonuydu ve Monfils, 2008 Fransa Açık'tan bu yana büyük bir turnuvada yarı finale ulaşamamıştı. 2016 Amerika Açık'ta Monfils bir kez daha yarı finale yükseldi ancak orada Novak Djokovic'e, Sırp'ın gömleğini yırttığı, sonucun karıştığı ve ısı ve nemin o kadar yoğun olduğu ve her iki oyuncunun da kafası karışmış gibi göründüğü tuhaf bir maçta mağlup oldu. .

Bu hala Monfils'in bir Grand Slam'de gittiği en ileri mesafe, ancak o zamandan bu yana geçen sekiz yıl içinde iki büyük çeyrek finale ulaştı (biri 2022 Avustralya Açık'ta, 35 yaşında) ve altı şampiyonluk daha kazanarak kariyerini ikiye katladı. Master seviyesinde (1000) bunların hiçbirini başaramadı.

Murray, diğer önemli başarılarının yanı sıra bunlardan 14'üne de sahip.

Monfils ve Murray, Roland Garros'taki çeyrek finallerin ardından (Kenzo Triboillaurd/AFP, Getty Images aracılığıyla)

Monfils eski genç rakibi hakkında “Herkes farklıdır” diyor. “Farklı hedeflerin peşindeyiz. Andy'nin büyük bir hayranıyım. Başarıları, kariyeri, o, olduğu kişidir. Gerçekten saygılı ve hoş bir adam. Bu sporun bir efsanesi.”

“Başkalarını asla yargılamam, herkes farklı düşünüyor. Ondan bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum ve yaptığı şey inanılmaz derecede iyi. Benzer kararları kendim vermemeye, benim için en iyi olan kararları vermeye çalışıyorum.”

Monfils ayrıca yeteneğinin çok çalışmadığı veya daha çok çabalayabileceği anlamına geldiği fikrini de reddediyor. Bu ay Guardian'a “(İnsanlar diyor ki) 'Ah, Monfils disiplinli değil'” dedi. “Arkadaşlar, öyle düşünmeyin çünkü ben sahada eğleniyorum. Dışarıda yaptığım işler harika.”

Monfils'i kendi taraftarının önünde izlemek en iyi tenis deneyimlerinden biri olmaya devam ediyor. Birbirlerine enerji sağlama konusunda bir simbiyoz vardır.

Pazartesi akşamı, Chatrier'deki meydanın çatırdamaya başlaması çok uzun sürmedi. Monfils yedinci oyunda bir şekilde voleyi takip ettiğinde ve galibiyet için forehand pas attığında bando zaten tüm hızıyla çalışıyordu. Kalabalıktan seslerini yükseltmelerini istedi ve onlar da bunu kabul etti. Monfils'in olağanüstü savunma ve vuruş becerilerini sergileyen rallinin muhteşem sonuydu. Hareket şekli, geçen hafta hastalık nedeniyle Cenevre'den ayrılmak zorunda kaldığına ve antibiyotik almak zorunda kaldığına inanmak zordu.

İkinci setin başında ana amigo kızları, voleybolda erken molaya giderken “Everybody Dance Now” melodisiyle “Allez allez Gael” şarkısını söylediler.

Ama sonunda bir dizi uysal hata sonucu seti kaybetti ve boşa mağlup oldu; bu da muhtemelen onu bu hedefe ulaşmaktan alıkoyan konsantrasyonun yanılabilirliğinin bir göstergesiydi. çok oyunun üst kısmında.

O sette bile seken bir backhand vole ve güzelce gizlenmiş bir stop topu vardı; her ikisinde de seyirciyi ayağa kaldırdılar.

Bir takipçi “Seni seviyorum Gael!” diye bağırdı. “Ben de!” diye bağırdı bir başkası.

Harika bir backhand pas, Monfils'in geride kaldıktan sonra üçüncü sette kırılmasına yardımcı oldu ve bunu kısa süre sonra bir La Ola dalgası izledi. Monfils üçüncü seti kazandı ve aynı zamanda dördüncü seti de aldı; bunu tatmin edici, markalaşmış bir şekilde güvence altına aldı: as, as, beceriksiz şut, as, kazanan. Son atış, tipik olarak zarif bir uçan şuttu; Pete Sampras'ın yaptığı “smaç”ın bir versiyonuydu.

Monfils sevinçle kükredi, biraz dans etti, göğsünü dövdü ve sahanın dört bir yanından Kara Panter tezahüratını yaptı. Bu galibiyetle Jo-Wilfried Tsonga'nın önünde en çok Grand Slam galibiyeti (122) elde eden Fransız oyuncu oldu.