Futbol, 10 dakikalık günah kutuları için mavi kartları test ediyor

semaver

New member
Futbolun 10 dakikalık günah-bin testleri kapsamında yeni bir 'Mavi Kart' uygulamaya konulacak.

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), futbolun maç görevlilerine yönelik taciz ve alaycı faulleri engellemeye çalıştığı bir dönemde ayrıntılı protokolleri Cuma günü yayınlayacak.

Mavi kartlar, günah kutuları denemesinin bir parçası olacak ve hakemlere daha iyi koruma sağlamayı amaçlıyor. Gelecek yılın erkekler ve kadınlar FA Kupalarında Futbol Federasyonu (FA) tarafından test edilebilecekler.

Atlet Ancak gelecek sezon Premier Lig'e seçilemeyeceklerinin farkındalar.


DAHA DERİNE GİT

Futbolun mavi kartları ve günah kutularını getirmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?


İngiltere ve Galler'de amatör ve genç futbolda muhalefet için zaten günah kutuları var, ancak hakemler mavi yerine sarı kart kullanıyor. IFAB bunu ilk olarak Kasım ayında futbol piramidinin daha yukarılarında test etmeyi kabul etti.

IFAB, 2 Mart'ta İskoçya'nın Loch Lomond kentinde yapılacak bir sonraki yıllık genel toplantısında oyunun daha yüksek seviyelerinde test yapılmasına yeşil ışık yakacak.

Gündemin diğer maddeleri arasında, oyuncular arasındaki çatışmalardan sonra “soğuma süreleri” denemeleri, zaman harcayan kalecilerin köşe vuruşu vererek cezalandırılması ve yalnızca takım kaptanının hakeme yaklaşmasına izin verilmesi yer alıyor.

IFAB, her biri bir oya sahip dört İngiliz derneğinden ve dört oyu olan FIFA'dan oluşur.

Her karar için en az altı oy gereklidir.

daha derine git


DAHA DERİNE GİT

Premier Lig kulüpleri, ilişkili taraflarla yapılan işlemlere ilişkin daha sıkı kurallar için oy kullandı


Perşembe günü FIFA, konunun Mart ayındaki IFAB yıllık genel toplantısında tartışılacağını, ancak üst düzey futbola bu konunun getirilmesine yönelik acil bir planın bulunmadığını yineledi.

Uluslararası futbol kurumu, yaptığı açıklamada, “FIFA, elit futbolda 'Mavi Kart' olarak adlandırılan raporların yanlış ve erken olduğunu açıkça belirtmek ister.” dedi.

“Bu tür denemeler, eğer uygulanırsa, daha düşük seviyelerde sorumlu bir şekilde test etmekle sınırlı olmalıdır; bu, FIFA'nın bu gündem maddesi 2 Mart'taki IFAB Yıllık Genel Kurulunda tartışılırken yinelemek istediği bir pozisyondur.”




Chiellini'nin Saka'ya yaptığı faul, taktik faullere örnek olarak kullanıldı (LAURENCE GRIFFITHS/POOL/AFP, Getty Images aracılığıyla)
Günah kutuları – taban futbolunda nasıl çalışırlar?


kaydeden Adam Leventhal

FA, önceki iki sezonda 31 ligde pilot görev yaptıktan sonra 2019/20 sezonunda taban futbolunda her seviyedeki muhalefete ceza olarak günah kutularını uygulamaya koydu. FA'ya göre, bu girişimler ligler arasında muhalefette yüzde 38'lik bir azalmaya yol açtı; oyuncuların yüzde 72'si, menajerlerin yüzde 77'si ve hakemlerin yüzde 84'ü bu değişikliğe devam etmek istiyor.

Her şey nasıl çalışıyor?

Günah kutuları, hakemin sarı kart göstermesi ve her iki kolunu da yan çizgiye doğrultması ile gösterilir.

90 dakikalık bir oyunda, anlaşmazlıktan suçlu olan oyuncular 10 dakika, daha kısa oyunlarda ise sekiz dakika boyunca günah işlemeye mahkum edildi.

Günahın fiziksel bir kabı yoktur; Oyuncu ya takımının teknik alanına gitmeli ya da sahayı terk edip, diğer oyuncu olmayan personelle birlikte kenardan izlemelidir.

Tıpkı bir sakatlığın tedavisi için sahayı terk eden bir oyuncu gibi, bir oyuncu da oyun sırasında hakem tarafından sahaya geri döndürülebilir.

Bir maçta ikinci kez geçici oyundan atılma, ilgili oyuncunun 10 dakika daha oyundan atılmasıyla sonuçlanacaktır. Bundan sonra artık oyunda yer almasına izin verilmez, ancak takımda hâlâ oyuncu değişikliği mevcutsa değiştirilebilir.

FA'nın günah kutularına yönelik taban kılavuzu, kalecilerin diğer oyuncularla aynı yasaya tabi olduğunu ve bir günah kutusu listesine tabi olabileceğini belirtiyor. Kılavuz şunu belirtiyor: “Bir kaleci oyundan atılırsa, diğer tüm oyuncular kaleye gitmeli, ancak takım 10 oyuncuyla kalmalıdır. Kaleci, oyun sırasında geri döndüğünde saha oyuncusu olabilir ve daha sonra oyuna ara verildiğinde tekrar kaleci olabilir.”

daha derine git


DAHA DERİNE GİT

Mavi Kart Planı: Günah Kutuları Denemelerde Çalıştı mı? En üst düzeyde başarılı olabilecekler mi?


(Getty Images aracılığıyla Oli Scarff/AFP)