Frédéric Vasseur, Ferrari’yi değiştirmek için çalışıyor

semaver

New member
Frédéric Vasseur baskı hakkında her şeyi biliyor.

Ocak ayında, takımın popülaritesi göz önüne alındığında motor sporlarındaki en zorlu rollerden biri olan Ferrari’de Genel Müdür ve Takım Müdürü olarak atandı. Ancak 1996’da Vasseur kendi takımını kurmuştu ve iki yakasını bir araya getirmekte zorlandığı zamanlar olduğunu söyledi.

Vasseur bir röportajda ekip hakkında “30 yıl önce ASM’ye başladığımda muhtemelen üzerimde daha fazla baskı vardı” dedi. “İflas etmemem için her Pazartesi sürücü tarafından bana ödeme yapılması gerekiyordu.” (Bu yarış düzeyinde, sürücüler takımlara ödeme yapar.)

Geçen yıl Sauber Grubu’nun CEO’su ve Alfa Romeo takım patronu olan Vasseur’dan Ferrari tarafından sezon sonunda istifa eden Mattia Binotto’nun yerine geçmesi istendiğinde, altında olduğunu bildiği baskı hakkında endişelenmek zorunda kaldı. ona kadar ailesinin üzerine atılacaktı.

“Beni rahatsız etmeyeceğini veya korkutmayacağını biliyordum” dedi. “Sadece daha talepkar ve onu buna maruz bırakmak istemedim. Benim için bir şey, ama ailem için başka bir şey. Bir seçim yapmak zorundaydım.”

Vasseur, eşi Marie Laure yüzünden bunu yapmasının bir gün sürdüğünü söyledi. “Dört çocuğum var, en küçüğüm 15 yaşına girdi, okula gidiyor ve bunun onun için büyük bir değişiklik olacağını biliyordum” dedi.

“Ama karım benden daha ikna oldu. ‘Ne istiyorsun? Neden tereddüt ediyorsun?’ dedi.”

Ferrari o kadar ünlü ki “hayır demek tamamen imkansız” dedi.

Vasseur için kolay bir başlangıç olmadı. Takım ve Monaco doğumlu pilotu Charles Leclerc geçen sezon şampiyonayı ikinci sırada tamamladıktan sonra, Ferrari bu yıl şampiyon takım Red Bull’a meydan okumalı.

Ancak beş Grand Prix’den sonra Ferrari kekelemeye başladı. Bir kez podyuma çıktı ve İnşaatçılar Şampiyonası’nda Red Bull’un 146 puan gerisinde dördüncü oldu.

Dümende geçirdiği yaklaşık dört ayın ardından Fransız Vasseur’un takımı etkilemek veya büyük değişiklikler yapmak için çok az zamanı oldu. “Yaşadığım asıl sorun oldukça geç katılmamdı” dedi.

“İlk günüm ile yeni arabanın piyasaya sürülmesi arasında sadece dört hafta vardı. Sindirmeniz gereken çok fazla şey var.”

Sauber ve Alfa Romeo’da yaklaşık altı yıl görev yapan Vasseur, “Eğer ona bakarsanız, tüm takımların güçlü bir şey inşa etmesi uzun zaman alıyor” dedi.

Ferrari için “Fakat zor bir durumdayken takımın tepkisi sakindi, anlamaya çalışıyordu, adım adım düzeltiyordu ve her şeyi hemen değiştirmek istemiyordu.”

Red Bull’un takım patronu Christian Horner, Ferrari’nin bu sezon meydan okumamasına şaşırdığını söyledi. Araba, sıralama turlarında hızlıydı ancak Grand Prix’de mücadele etti.

Horner, “Kimseyi silemezsiniz” dedi.

Ekibi, beş Grand Prix’de dört kez birinci ve ikinci oldu. “Yaptığımız en iyi başlangıçtı ve geçen yılki araçtan bu yılki araca doğru iyi bir adım attığımızı düşünüyoruz.” “Bu beklediğin türden bir hareket.

“Başkaları zemini kaybetmiş gibi geliyor. Eminim bu sorunu çözmek için çok çalışıyorlar ve oldukça hızlı bir şekilde büyük ilerleme kaydedilebilir. Ancak başkalarının geçen yıla göre daha kötü sonuçlar vermiş olabileceğine şaşırdık.”

Vasseur, yaklaşık 30 yıldır motor sporlarının içinde. ASM’yi kurduktan ve 2004’ten 2007’ye kadar, 2005’te Lewis Hamilton da dahil olmak üzere dört Formula 3 Euro Series şampiyonluğu kazandıktan sonra Vasseur, 2004’te ikinci bir başarılı takımın, ART Grand Prix’in kurulmasına yardımcı oldu.

Vasseur, iki yıl sonra Sauber ile Formula 1’deki ilk sezonunu yönetmeden önce Leclerc’in 2016’da GP3 şampiyonluğunu kazanmasına yardımcı oldu.

Leclerc, Vasseur ile güçlü bir ilişki geliştirdi ve bu, artık tekrar birlikte çalıştıkları için sürücünün ona “tamamen güvenmesine” izin verdi.

Leclerc, “Şimdiye kadar temelde, gelecek için mümkün olan en iyi değişiklikleri sağlamak için durumu olabildiğince çabuk analiz etmeye çalıştı.” “İşlerinin çoğu şimdiye kadar tamamlanmış olacak.

“Elbette Fréd ile çok konuşuyorum, takım için orta ve uzun vadeli planlarını biliyorum ve onu tamamen destekliyorum.”

Ancak Leclerc’in sorunları var. Geçen sezon Sürücüler Şampiyonası’ndan kaza yaptıktan sonra, bu yıl üç olaya karıştı.

Avustralya Grand Prix’sinde, ilk turda Aston Martin’den Lance Stroll ile çarpıştı ve antrenman sırasında ve Miami yarışına katılmaya hak kazanırken kaza yaptı.

Leclerc sıralama turlarının ardından kendisine “gerçekten kızdığını” ve “daha yüksek bir seviyede yarışması gerektiğini” söyledi. Verstappen’in 85 puan gerisinde. Geçen yılki beş Grand Prix’den sonra 19 puanla şampiyonayı yönetti.

Asıl soru, Vasseur’un Ferrari’nin uzun süredir devam eden başarı bekleyişini sona erdirmek için ne kadar süre vereceği. Son İnşaatçılar ünvanı 2008’deydi ve son Sürücüler ünvanını 2007’de Kimi Raikkonen kazandı.

Vasseur, ekibi geliştirme planları hakkında “Bu isimsiz bir proje” dedi. “Asla bir Fréd Vasseur takımı olmayacak.”

“Her zaman önce Ferrari takımı olacak. Benim fikrim olacak, bazı değişiklikler yapmam gerekiyor ve yaklaşım farklı olacak, ancak benim için doğru yönde ilerlediğimizden emin olmak önemli.”

Takımın diğer pilotu Carlos Sainz, Vasseur ile de “çok iyi bir ilişkisi” olduğunu, ancak arabayı bir Grand Prix sırasında kullanmak için “çok tutarsız” bulduğunu söyledi. En iyi sonucu Bahreyn’deki ilk yarışta dördüncü oldu ve Verstappen’in 75 puan gerisinde.

Vasseur, Red Bull ile bir “azami hız açığı” olduğunu kabul etti.

Vasseur, “Bahreyn’e kıyasla açığın yüzde 50’sini oluşturduk, ancak avantaj hala orada” dedi.

“Güncellemeler getiriyoruz ama Red Bull da uyumuyor. İyileşirler ve onların durumunda olduğunuzda ve kendinize güvendiğinizde gelişmek, birini kovalarken olduğundan çok daha kolaydır.”

Ferrari’nin sıralama turlarındaki hızı, Vasseur’ün takımın lastik bozulmasıyla mücadele ettiği daha uzun Grand Prix için kilidini açmayı umduğu performans nedeniyle arabada potansiyel olduğunu söyledi. Ferrari, bir Grand Prix dışında ilk üçe girmeyi başardı, ancak Leclerc’in yarışta birinci ve üçüncü olduğu Azerbaycan dışında takım bunu üst sıralara çevirmedi.

Vasseur, Ferrari’nin yönetim kurulu başkanı John Elkann ve CEO’su Benedetto Vigna da dahil olmak üzere üst yönetiminin kararlarına müdahale etmediğini söyledi.

Renault ve Alfa Romeo takım patronu olan Vasseur, “Geçmişte, şu anki kadar üstümde olan bir organizasyonla hiç böyle bir ilişkim olmamıştı.”

“Desteğe ihtiyacım olursa orada olduklarını biliyorum. Öte yandan, takımı yönetmem gerektiği gibi yönetme özgürlüğüne sahibim.”

Ancak mücadele edilmesi gereken ateşli Ferrari hayranları da var. “Her sabah fabrikaya gittiğinizde ve gece fabrikadan çıkarken sizi bekleyen dünyadaki tek takım bu. Gerçek bu.

“Ama bir şekilde bu iyi, çünkü bu seni motive ediyor.”