Egzamanın Oluşmasını Engelleyen 8 Tedbir

Yasmin

New member
Biroldukca niçine bağlı olarak ortaya çıkan egzama, cildi kurutarak kaşıntıya ve su kabarcıklarına yol açabiliyor. Kış aylarında nem oranının düşmesi ve soğuk hava niçiniyle daha sık görülen egzamanın tedavi edebilmesi için sorunun kaynağının belirlenmesi değer taşıyor. Egzamanın oluşmaması için kimi pratik tedbirlerin de alınması gerekiyor. Memorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, egzama belirtileri ve korunma formları hakkında bilgi verdi.

Uygun olmayan sabunlar egzama sebebi

Tıbbi ismi “dermatit” olan egzama cildi kurutan, kaşıntı ve kabarcıklarla kendini aşikâr eden bir deri hastalığıdır. Toplumda epeyce sık görülen ve değişik tipleri olan egzama, birden çok sebebe bağlı olarak görülebilmektedir. Egzamanın en kıymetli niçinleri alerjik tepki, ciltteki kuruluk ve gerilimdir. Ayrıyeten uygun olmayan sabunların kullanılması, ortamdaki toz ve kimi kimyasalların deriyle teması egzamaya niye olabilmektedir. Lakin egzamanın kesin sebebi tam olarak bilinmemekte, bünyesel uygunluğun da tesiri olduğu düşünülmektedir. Konut bayanları, kuaförler, paklık işiyle uğraşanlar ile meslekleri gereği ciltleri kimyasallara maruz kalan bireylerde daha fazlaca görülmektedir.

Egzamanın 5 değerli belirtisi

  • Bedenin çeşitli yerlerinde orta çıkan kızarıklıklar.
  • Cildin kuruması niçiniyle barizleşen kaşıntı.
  • Bölgenin bilhassa geceleri kaşınması kararında cildin gerginleşerek çatlaması.
  • vakit içinde ortaya çıkan küçük ve içi sıvı dolu kabarcıklar.
  • Ciltte başlayan döküntüler ve kabuklar.
Egzama eller, ayaklar, bacaklar ve saç tabanlarında; kızarıklık, kaşıntı, pullanma, yanma hissi üzere belirtilerle ortaya çıkar. Derideki kuruluk birinci belirtilerdendir. Egzamalı bölge kaşındıkça tablo daha da ağırlaşmaktadır. Belirtilerin birbirini takip etmesi kaşımaya bağlı olarak devam etmekte, kısırdöngü niçiniyle şikayetler yenilenmektedir.

Egzamanın teşhisi için yama testi yapılmalı

Egzamanın teşhisi dermatoloji doktorlarının fiziki muayenesiyle konulabilmektedir. Tanıyı netleştirebilmek için yama testi( patch) yapılır. Kuşkulu hastaların sırtına alerjen hususların düşük konsantrasyonları yapıştırılır. 48 ile 72 saat içinde deriyle temas eden alerjen hususlara cildin verdiği reaksiyon ölçülür. Test mühletince kişinin duş almaması ve terlemeye niye olabilecek aktiviteleri yapmaması gerekir. Alerji ilacı bu vakitte kullanılmamaktadır aksi biçimde test negatif çıkar. Bu müddetin sonunda test yapılan bölgede kızarıklık, kabarma ve sulanma var ise sürülen hususun alerjik tesiri olduğu ortaya çıkacaktır.

Risk faktörlerinden kaçınmak kıymetli

Egzamanın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Egzamanın tedavisinde bu meseleye niye olan etkenlerden uzak durmak epeyce değerlidir. Cildin hangi unsura karşı tepki geliştirdiği belirlenmeli, kaynağa yönelik tedavinin birinci adımı atılmalıdır. Tedavide kortizon dışı bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, cildi rahatlatan pansumanlar ve lokal kortikosteroidli pomadlar kullanılmaktadır. Nötral sabunlar, bariyer kremleri, nemlendiriciler ve egzama şampuanları rahatlama sağlayacaktır.

Egzamadan koruyan tedbirler

  • Egzamaya aday olan bireylerin bulundukları ortam kâfi nem ve ısı oranına sahip olmalıdır.
  • Bulunulan ortamlar sık sık havalandırılmalıdır.
  • Duş alma sıklığı mevsime nazaran ayarlanmalı, günlük banyo yapılmamalıdır. Banyoda cildi tahriş edecek kese ve lifler kullanılmamalı, su mutlaka epeyce sıcak olmamalıdır. Banyodan daha sonra uygun nemlendirici eserler ile tüm beden nemlendirilmelidir.
  • Duşta ve günlük el-yüz yıkamada nötr sabunlar kullanılmalıdır.
  • Bağışıklık sistemini destekleyen besinler tüketilmeli ve tertipli spor yapılmalıdır.
  • Egzamaya niye olan alerjenin kesinlikle kullanılması gerekiyorsa, teması engelleyen eldivenler kullanılmalıdır.
  • İçinde toz barındıran halı ve battaniye üzere eşyalar ahenge saatlerinde yatak odasında bulundurulmamalıdır.
  • Günlük olarak kâfi ölçüde su içilmelidir.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı