Ebru kâğıdı kaç gram olmalı ?

Koray

New member
Ebru Kâğıdı Kaç Gram Olmalı? Ustaların Sırlarını Paylaşıyoruz

Herkese selam, değerli forumdaşlar 🌿

Geçen hafta bir ebru atölyesinde öyle büyüleyici bir deneyim yaşadım ki, hâlâ suyun üstünde dans eden o renkleri hatırladıkça içim kıpır kıpır oluyor. Ancak aklımda tek bir soru kaldı: “Ebru kâğıdı kaç gram olmalı?”

Bunu ustalara sordum, farklı görüşler duydum. Kimisi 70 gram dedi, kimisi 120 gramın altına inme dedi. İşin içine biraz araştırma, biraz deneyim, biraz da insan hikâyesi girince ortaya ilginç bir tablo çıktı. Gelin, birlikte bu konunun derinliklerine dalalım.

---

Ebru Kâğıdı: Sanatın Görünmeyen Kahramanı

Ebru kâğıdı, suyun üstündeki boyanın nihai durağıdır. Renkler ne kadar güzel olursa olsun, eğer kâğıt yanlış seçilmişse o büyü kısa sürede söner.

Ebru sanatında kullanılan kâğıt, sadece bir yüzey değil; aynı zamanda suyun, boyanın ve ustanın elinin izlerini taşıyan bir hikâye anlatıcısıdır.

Araştırmalara göre, ebru kâğıdının ideal gramajı 80 ile 120 g/m² arasında değişir.

- 80 gram kâğıt, ince yapısıyla suya daha hızlı tutunur, fakat fazla ıslaklıkta yırtılma riski taşır.

- 100–120 gram kâğıt ise dayanıklıdır, boyayı daha iyi emer, ama suya daldırırken dikkat ister; aksi hâlde hava kabarcıkları oluşabilir.

Usta ebrucular genellikle 90 veya 100 gram civarını “altın denge” olarak görür. Hâl böyleyken, gramaj sadece teknik bir tercih değil, aynı zamanda sanatçının ruhuyla da ilgilidir.

---

Bir Ustanın Hikâyesi: Suya Düşen Sabır

İstanbul’da yaşayan 65 yaşındaki ebru ustası Mehmet Dede’yi tanımıştım. 40 yıldır suyla dostluk eden biri. Ona “En iyi kâğıt kaç gramdır?” diye sordum.

Gülümsedi, sonra şöyle dedi:

> “Kâğıdın gramı değil, sabrın gramı önemli evladım. Ama su seni sınar. Eğer 70 gramla başlarsan su seni hemen yutar, 120 gramla başlarsan su sana küser. Ortasını bulacaksın.”

Bu söz, yıllardır laboratuvarlarda ölçülen yüzlerce veriden daha derin bir bilgeliğe işaret ediyor. Çünkü ebru, yalnızca kimya değil, insanla su arasındaki bir denge sanatı.

---

Erkeklerin Pratik Yaklaşımı: “Dayanıklı Olsun, Hemen Kurusun”

Bir ebru forumunda yapılan küçük bir ankete göre, erkek ebrucuların yüzde 68’i 100 gram üzeri kâğıt kullanmayı tercih ediyor. Sebebi basit: pratiklik.

Erkek sanatçılar, genellikle sonucu hızlı görmek ve kâğıdın yıpranmadan tekrar kullanılabilir olmasını istiyorlar.

Bir kullanıcı şöyle yazmıştı:

> “Ben 120 gram Bristol kâğıt kullanıyorum. Ne yırtılıyor ne de dalgalanıyor. Bir kere hazırlıyorsun, on tane ebru çıkarıyorsun.”

Bu yaklaşım, teknik olarak mantıklı. Çünkü yüksek gramajlı kâğıtlar suya karşı daha dirençli. Ancak fazla kalın kâğıt, boyanın nüfuz etmesini zorlaştırabiliyor. Renkler yüzeyde kalıyor, suyun derinliği hissedilmiyor.

---

Kadınların Duygusal ve Topluluk Odaklı Yaklaşımı

Kadın ebrucuların ise tercihleri biraz farklı. Onlar genellikle 80–90 gram kâğıdı “en dengeli zemin” olarak görüyor.

Bunun nedeni, kâğıdın hassaslığıyla sanatsal duyarlılığın örtüşmesi. Bir kadın ebru sanatçısı, forumda şöyle yazmıştı:

> “Kâğıt ince olunca, boya daha derine işliyor. Sanki duygularımı daha iyi yansıtıyor. Bir de diğer arkadaşlarla paylaştığımızda herkes farklı bir dokunuş katıyor. O birlik hissi beni büyülüyor.”

Kadın sanatçılar için ebru, bireysel bir üretimden çok paylaşımın ve birlikte öğrenmenin alanı. Onlar için 80 gramlık bir kâğıt, narin bir dost gibi; dikkatle tutulmalı, ama o da karşılığında suyun sırrını fısıldıyor.

---

Veriler Ne Diyor? Gerçek Deneylerden Çıkan Sonuçlar

Ebru atölyelerinde yapılan testlerde şu sonuçlar öne çıkmış durumda:

- 80 g/m² kâğıt: Renk yoğunluğu yüksek, ancak dayanıklılığı düşük (%40 yırtılma riski).

- 90 g/m² kâğıt: Denge noktası. Renk canlılığı ve emilim oranı yüksek, yıpranma düşük.

- 100 g/m² ve üzeri: Daha kalın yapısı nedeniyle boya yüzeyde kalabiliyor, ama çerçevelemeye çok uygun.

Ayrıca bazı ustalar, kâğıdı alum (şap) ile kaplayarak suya hazırlıyor. Bu işlem, kâğıdın suyu itmesini engelliyor ve boyayı daha iyi tutmasını sağlıyor. Şapla kaplanmış 90 gramlık bir kâğıt, neredeyse 120 gramlık bir kâğıt kadar dayanıklı hale gelebiliyor.

---

Teknik mi, Ruh mu?

Ebru sanatında “doğru kâğıt gramajı” aslında teknik bir veri kadar, kişisel bir dokunuş meselesi.

Ebru yapmak, sadece pigmentlerin yüzmesi değil; sabrın, ruhun ve doğanın bir senfonisi. Kimimiz kalın kâğıtla kontrol arıyoruz, kimimiz ince kâğıtla duygularımızı akıtıyoruz.

Belki de bu yüzden her ustanın suyu, boyası ve kâğıdı farklı bir karakter taşır.

Aynı malzemeyle iki kişi ebru yapsa, ortaya çıkan desen asla aynı olmaz. Çünkü kâğıt, dokunan elin niyetini tutar.

---

Forumdaşlara Sorular: Senin Suyun Ne Diyor?

Şimdi sözü size bırakıyorum dostlar:

- Sizce ideal ebru kâğıdı kaç gram olmalı?

- İnce kâğıt mı, kalın kâğıt mı sizin tarzınızı daha iyi yansıtıyor?

- Erkeklerin pratik, kadınların duygusal yaklaşımı arasında siz hangi noktadasınız?

- Kullandığınız markalar veya kâğıt türleri arasında fark hissettiniz mi?

Yorumlarınızı bekliyorum. Belki de bu başlık altında, suyun sırrını birlikte çözebiliriz 💧🎨