Dünyanın en yüksek dağlarına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine doğru bir yarış

semaver

New member
Kristin Harila, Ekim ayında on gün boyunca Himalayalar’daki aşırı soğuk Cho Oyu ana kampında kaldı.

Nirmal Purja’yı avladı.

2019’da Purja, dünyadaki 14 sekiz binin tamamına tek bir sezonda tırmanmaya çalıştı. En agresif dağcılar için bile ilk başta gülünç görünüyordu. Ancak altı ay ve altı günlük şaşırtıcı bir rekor kırarak bunun yapılabileceğini kanıtladı. Şimdi Harila, ekstrem dağcılıkta kadınların erkeklerle aynı yüksekliğe ulaşabileceğini kanıtlamak istiyordu.

37 yaşındaki Norveçli bir kaşif olan Harila, tırmanışa geçebileceğinden emindi. O ve ekibi Pasdawa Sherpa ve Dawa Ongchu, son beş ayı dünyanın 14 8.000m zirvesinin 12’sine benzeri görülmemiş bir hızla tırmanarak geçirmişti.

Ama bu girişimin riske değip değmeyeceğinden emin değildi.

Şerpalar, zirveye giden yeni bir rota boyunca halatlar bağlama umuduyla her gün Cho Oyu’ya tırmanabildikleri kadar yükseğe tırmandılar. Ancak her gece endişe verici raporlarla geri döndüler: İlk kampın yakınına kurulan çadırlar bir çığ tarafından süpürüldü; Birinci ve üçüncü kamp arasına bağlanan halatlar kara gömülmüştü; ve zirvede rüzgarlar saatte 60 mil hızla esti.


Teçhizatın hava koşullarına dayanabilmesine rağmen, Şerpalar dağcıların dayanabileceğinden emin değildi.

Tibet tarafında Cho Oyu, 14 zirvenin en güvenlisidir. Ancak Harila ve ekibi, Tibet’e giriş vizeleri ve izinleri Çin hükümeti tarafından asla onaylanmadığı için Nepal tarafından denemek zorunda kaldı. Ve Cho Oyu’nun bu çığır açan yükselişini başarsalar bile, Shishapangma Dağı tamamen Tibet içinde olduğu için görevin son zirvesine ulaşmalarının hiçbir yolu olmayacaktı.

Kasım ayında bir görüntülü görüşmede Harila, “Tek başıma tırmanmam imkansızdı,” dedi. “Yoksa denerdim. Birinin parmağını veya ayak parmağını kaybetmesinden veya hayatından sorumlu olmak istemedim.”


Sonunda, Harila’nın ekibi onu seferi iptal etmeye ikna etti.

“Şimdiki planım bir Cho Oyu kış gezisine çıkmak,” dedi sarsılmaz bir konsantrasyonla. “Kışın başlarsam tüm görevi beş ayda tekrar etmem mümkün. O zaman sadece 14 zirve olmayacak – 14 artı bir veya iki olacak ve sonunda iki kez tırmanacağım.

Bir bakıma, Harila, Purja’nın beklenmedik bir halefi – ya da ondan daha üstün -. Eski bir profesyonel kayakçı, kadın hapishane müdürü ve mobilya şirketi yöneticisi olan Harila, ilk 8.000 metrelik zirvesine 2021’e kadar çıkmadı. Ancak bu ilk denemede seçkin bir dağcı olabileceğini fark etti: planlanmamış bir rekor kırdı ve Everest Dağı ve Lhotse’ye tırmanan en hızlı kadın oldu ve her iki zirveye de 12 saatten daha kısa sürede ulaştı. (Geçen yıl 14 zirve denemesinde bu rekoru tekrar kırdı.)


Koronavirüs pandemisinin en yoğun olduğu dönemde Norveç’e döndüğünde, bir otelde 10 gün karantinaya almak zorunda kaldı. Harila, “Bu odada sıkışıp kaldım ve o sekiz binleri düşünmeden edemedim” dedi. “35 yaşındayım ve gerçekten hepsine tırmanmak istiyorum diye düşündüm. Eğer yapmak istiyorsam, hızlı yapmalıyım. Bu onun bir parçasıydı. Diğer kısım ise şuydu: Bu sporu değiştirmek istiyorsam, o zaman en iyi yol, yüksek dağlarda kadınların da erkekler kadar yetenekli olduğunu göstermek.

Modern dağcılık tarihi, özellikle 14 zirveye ev sahipliği yapan, gökleri tırmalayan Himalaya ve Karakorum sıradağlarında ezici bir çoğunlukla erkek olmuştur. 14 zirvenin tamamına gerçekten kimin tırmandığı sorusu dağcılık camiasında ateşli bir şekilde tartışılıyor, ancak çoğu girişimin erkekler tarafından yapıldığına şüphe yok. Hepsine tırmandığını iddia eden 53 dağcıdan sadece dördü kadın. Bu keşif gezileri için saygın ancak resmi olmayan bir kayıt sahibi olan 8000ers.com tarafından resmi olarak tanınan dört dağcı da erkektir. (Purja onlardan biri, ancak orijinal seferinde Manaslu’nun yanlış bir zirvesinde durduğu için web sitesi resmi süresini 2 yıl 5 ay 15 gün olarak veriyor.)

2008’den beri Everest rehberi olan ve oksijen takviyesi olmadan dünyanın en yüksek zirvesine tırmanan ilk Amerikalı olan Melissa Arnot Reid, “Dağlar harika bir denge” dedi. “Senin cinsiyetin umurlarında değil. Banka bakiyenizin ne olduğu, hangi dereceye sahip olduğunuz veya cildinizin ne renk olduğu umurlarında değil – ama gerçek çok daha incelikli. Dağlara ulaşmak için üsse gitmelisiniz. Ve bu pahalı. Bu bir sömürge faaliyetidir. Gerçekten beyaz ve gerçekten zengin ve gerçekten erkek.”

Haber’a bir e-postayla Avusturyalı bir dağcı olan Gerlinde Kaltenbrunner, 1994 yılında 14 zirvenin tümünü şişelenmiş oksijen olmadan tırmanma arayışına başladığında, en küçük erkek kıyafetlerini giymekten başka seçeneği olmadığını söyledi. Amerikalı Caroline Gleich, 25 yıl sonra Everest’te “Eşitlik için Tırmanış” için ekipmanını bir araya getirdiğinde aynı sorunla karşı karşıya kaldı: Bedenine uygun teknik bir kar tulumu bulamıyordu. Gleich, kendi takım elbisesini öncelikli bir posta kutusuna doldurup Gleich’e postalayan Reid’e döndü.


Gleich, “Size uyan teçhizatı bile bulamadığınızda, dünyanın ait olduğunuzu söylediği yere dair güçlü bir mesaj gönderiyor” dedi.


Harila, yaklaşık 500.000 dolara mal olduğunu söylediği gezisini finanse etmek için aylarca sponsor aradı. Geçen bahar seferine başlamak için Norveç’ten ayrılacağı zaman, bir tane bulmamıştı. Yılmadan dairesini sattı ve tüm geliri projeye yatırdı. Ancak Nepal’e vardığında ve Annapurna Dağı’na tırmanmaya hazırlanırken ana sponsoru olan saat şirketi Bremont’u güvence altına aldı. (Şirket ayrıca Purja’ya sponsor oldu ve bir sözcü, her iki dağcının da eşit destek aldığını söyledi.)

Sponsorluk ve izinler, bu kıştan itibaren yeni bir rekor denemesi yapabilmeleri için kilit rol oynayacak.

Ama Harila sarsılmaz. Geçen yıl, fiziksel yorgunluk ve gıda zehirlenmesi ile düzenli savaşların cezalandırıcı bir kombinasyonu nedeniyle 20 kilodan fazla kaybetti, düşen bir kaya tarafından bacağından vuruldu, bir kamyonun arkasından düştü ve buz fırtınalarından, donmaktan kurtuldu. dağ tırmanışları ve Çığ ramak kala.

Ayrıca dünyanın en yüksek 14 zirvesinden 12’sine tırmandı ve evrak işlerinin onu tekrar son yüksekliğine ulaşmaktan alıkoymamasını umuyor.