“Doink Cam”a Hoş Geldiniz: CBS'nin Super Bowl TV Yeniliği Nasıl Hayata Geçti?

semaver

New member
Harrison Butker, NFL'nin en iyi golcülerinden biri olarak ününü kazandı. İki kez Super Bowl şampiyonu, bu sezon Kansas City Chiefs'in sezon sonrası galibiyetlerinde 14 vuruşunun tamamını yaptı ve işinde Stephen Curry kadar güvenilir hale geldi.

Ancak ironik bir şekilde, CBS Sports'un uzaktan teknik operasyonlardan sorumlu başkan yardımcısı Jason Cohen için bir aydınlanmaya yol açan şey, geçen yılki Super Bowl'da Butker'ın kaçırdığı saha golüydü.

Chiefs ve Philadelphia Eagles arasındaki Super Bowl LVII'nin ilk çeyreğinin bitimine 2:24 kala, Butker'ın 42 yarda atış girişimi Glendale, Arizona'daki State Farm Stadyumu'nda sol sağ üst sağ üst kısmı paramparça etti (Fox yayıncısı Kevin Burkhardt'a göre) . şu parçayı anlatıyor: “Yani iyi bir yolculuk 'Doink!' ile biter”)

Vuruş iyi değil, yine de beraberlik.

📺
: #SBLVII FOX'ta
📱
: NFL+ üzerinden yayın yapın https://t.co/d8gBDzRt2m pic.twitter.com/VzXUvUzSa0

– NFL (@NFL) 13 Şubat 2023
Tesadüfen, Cohen ve CBS Sports'un mühendislik ve teknolojiden sorumlu başkan yardımcısı Mike Francis, vuruşun kaçırıldığı son bölgede oturuyorlardı. Başarısızlığın sesi tüm departmanlarda yankılanırken Cohen ve Francis heyecanla birbirlerine baktılar.

Cohen bu hafta şöyle anımsıyordu: “Top direğin üzerinden sekti ve çok yüksek bir ses çıkardı – 'doink'.” “Birbirimize baktık ve 'Postada bir kameraya ihtiyacımız var' dedim.”

Butker'ın kaçırılmasının hemen ardından Cohen, çalışmakta olan NFL idari yayın direktörü Blake Jones'a mesaj attı. Heyecanla Jones'a, CBS'nin oyunu yayınladığı o yılki Super Bowl'da direklerin arasına bir kamera koymak istediğini söyledi. Eğlenen Jones hemen Cohen'e mesaj attı ve Super Bowl'dan sonra konuşmaları gerektiğini söyledi.

Aylar süren planlama ve testler, Pazar günkü maç için bir dizi “doink” kamera üretti. CBS yayınında, her iki uç bölgedeki Allegiant Stadyumu direklerine yerleştirilmiş toplam altı adet 4K kamera yer alacak. Her standdaki iki kamera sahaya 45 derecelik açıyla bakacak şekilde konumlandırılmıştır. Bir diğeri, içinden geçen topun yandan görünümünü elde etmek için doğrudan içeriye doğru işaret ediyor. Yüksek çözünürlüklü yakınlaştırma yeteneklerine ve süper ağır çekimde oynatma yeteneklerine sahiptirler. CBS herhangi bir şutun veya ekstra sayının harika bir tekrarını yapabilecek, ancak birinin direğe isabet etmesi rüya olacak.

CBS Sports'un baş yapımcısı ve yapım yönetmeni yardımcısı Harold Bryant, “Kamera sadece direğe çarptığında kırılmaz” dedi. “Sıkı bir şut varsa, her bir direğin üzerinde üç farklı açımız var, böylece onu üç farklı pozisyonda görebiliriz.”

Cohen, Jones'a mesaj attıktan hemen sonra internette araştırma yapmaya başladı ve futbol kale direkleri de dahil olmak üzere spor inşaat ekipmanları tasarlayan ve üreten Sportsfield Specialities adında bir şirket buldu. Oyun sırasında şirketin satış müdürüne bir LinkedIn isteği gönderdi. Cohen ve ekibi, gönderilerin bütünlüğünün bozulmamasını sağlamak için teknik çizimler ve şemalar oluşturmak için aylar harcadı. Sportsfield, CBS'ye direğin yapımında ve deliklerin kesilmesinde yardımcı oldu. Cohen, CBS Sports ile sıklıkla çalışan bir kamera çekim şirketi olan Fletcher Sports'un, direkler için ek parçaları tasarladığını ve kameraların nasıl sığacağını bulduğunu söyledi.

Konseptin kanıtı ilk olarak 19 Ağustos'ta MetLife Stadyumu'nda New York Jets ile Tampa Bay Buccaneers arasında oynanan bir sezon öncesi maçında gerçekleşti. Cohen ve grubu, kameralar için iyi bir yer olabileceğini düşündüğü yer hakkında fikrini almak için tekme analisti Jay Feely'ye danıştı.

Cohen, “Sezon öncesi planımız olduğunda bu konudaki fikirlerimizi yeterince erken sunduk” dedi. “NFL'nin planı değerlendirmek ve sezon öncesi testlerin ardından geri bildirimlerini iletmek için bizimle iletişime geçmek için zamanı vardı.”

Bir sonraki canlı test Ekim ayında Allegiant Stadyumu'nda New England Patriots ve Las Vegas Raiders arasında oynanan 6. Hafta maçında yapıldı. Bu noktaya gelmek çok fazla deneme yanılma gerektirdi, ancak Doink kameraları televizyonda ilk kez sahneye çıktı ve büyük bir başarı elde etti.

Bu yılki Super Bowl'un baş tekrar yapımcısı Ryan Galvin, bir kamera tekrarını yayınlama sürecinin pratikte nasıl çalışacağını açıkladı. Super Bowl'da yapım uzmanı Amanda Smerage, tribündeki altı kamerayı kontrol eden makineyi çalıştıracak. Üretim kamyonunda buna “DOINK” diyorlar. Normalde Andrew Catalon, Matt Ryan ve Tiki Barber'dan oluşan ekibin yapımcılığını üstlenen ancak bu yıl Super Bowl için tekrar yapımcı olarak çalışan Steve McKee bu kameraları izleyecek. DOINK unutulmaz bir şey bulursa Galvin'i uyaracak.


Doink Cam, saha golü ve ekstra puan denemelerine benzersiz bir görünüm sağlamak için dikmelere yerleşir. CBS her kale direğinde bunlardan üçüne sahip olacak. (Jason Cohen'in izniyle)

Yaklaşık 60 tekrar yayınına sahip olan Galvin, sonuçta oyun sırasında doink kameraları da dahil olmak üzere hangi tekrarların gerçek zamanlı olarak kullanılacağına karar vermek zorunda. Galvin teknolojiyi seviyor ancak sonuçta oyunu önünüzde üretmeniz ve etrafınızdaki insanlara güvenmeniz gerektiğini hemen belirtiyor.

Yedinci Super Bowl'da oynayacak olan Galvin, “İzleyici için yepyeni bir görünüm zor olabilir” dedi. “Biraz kafa karıştırıcı mı olacak? İnsanlar altı saniyede “anlayabilir” mi? Buna cevap verecek kadar akıllı değilim. Jason Cohen ve tüm operasyon ekibimizin, ekibimiz için bir alet kutusunu kameralar ve oynatma cihazlarıyla doldurmak için inanılmaz derecede sıkı çalıştığını biliyorum. Benim işim ihtiyaç duyulduğunda en iyi yeniden yayını yayınlamaktır.”

Jones, NFL'nin her zaman bir sonraki yayın yeniliğini belirlemeye çalıştığını söyledi. Örneğin, pilon kamerası artık tüm yayın ortaklarındaki büyük NFL oyunları için standarttır. Super Bowl sıklıkla benzersiz bir şey yaratma fırsatı sunar ve bazen Super Bowl'da ilk kez sahneye çıkanlar oyunda standart bir yapım haline gelebilir.

Sonuçta bu tür yayın yenilikleri yayıncılar tarafından dikte ediliyor çünkü bütçeye, araştırma ve geliştirmeye yatırım yapmak zorunda olanlar onlardır. İzleyici kitle belirli bir kameraya anında aşık olursa, NFL'nin diğer medya ortakları da bunu kesinlikle dikkate alacaktır.

Jones, “Sky Cam, yalnızca prime time'daki büyük maçlarda görebileceğiniz bir şeydi” dedi. “Artık pazar öğleden sonraları daha normal maçlarla ilgili. Bu haftadan sonra çok şey öğreneceğiz. Sonuçta bunlar, mutlaka X, Y ve Z kameralarına sahip olmanız gerektiğini söylemek yerine, desteklediğimiz ve kolaylaştırdığımız ağ kararlarıdır. Bu oldukça benzersiz bir kullanım durumudur ve “vay” faktörünü elde etmek için oyunun belirli bir bölümünün belirli bir şekilde gerçekleşmesini gerektirir. Her şeyin nasıl gelişeceğini görmek ilginç olacak.”

Cohen, “Kameranın mükemmel görüntüyü yakalamak için mükemmel bir kamera olduğuna dair tarihsel bir temel yok” dedi. “Bunun bir kısmı şansa bağlı. Topun nereye çarpması muhtemeldir? Size söyleyebileceğim şey şu ki, ağustostaki hazırlık maçı ve ekimdeki maç için kameraları farklı konumlara yerleştirdik, mümkün olan her açıdan baktık ve artıları ve eksileri anlamaya çalıştık. … Bulduğumuz şey, yükseklik, açı ve geniş açı için doğru lens olduğunu düşündüğümüz şey.”

Doink Cam



Pleksiglas kapağı takılı ve kale direğine takılmaya hazır bir Doink kamera. (Jason Cohen'in izniyle)

Cohen, testlerin sadece futbol topunun seyircilere nasıl geldiğiyle ilgili olmadığını, aynı zamanda seyircilerin topun içeri girip girmediğini görmek için bir referans çerçevesi olarak diğer kale direğini de görmesi gerektiğini gösterdiğini söyledi. Sportsfield Specialities, özelleştirme yoluyla kameraları CBS'nin istediği yere getirmeyi başardı. Direğin arka açıklığından direğe kayan, kırılmaz bir pleksiglas parçasına sahip bir kamera silindir tüpü vardır. Cohen, “Stantın arkasında küçük bir kapı veya oda olduğunu ve bu küçük kamera yuvasının bir nevi içeriye doğru girdiğini düşünün” dedi. “Daha sonra kavisli bir pleksiglas parçası, direğin geri kalanıyla tamamen aynı hizada olacak şekilde ileri doğru itilir.”

Kırık kameralar ve ilgili kablolar Çarşamba günü Allegiant Stadyumu'ndaki direklere yerleştirildi. Testlerin, son kurulumun sahada gerçekleştirileceği Perşembe akşamı yapılması planlandı. Cuma günü de bir geçiş olacak. Cohen, Pazar günü Super Bowl'da diğer CBS yöneticileriyle birlikte CBS üretim kamyonlarından birinde olacağını söyledi. Bir serserinin peşinde olduğunu itiraf ediyor.

Cohen, “Bakın, asla başka birinin acı çekmesine destek olmuyorsunuz, ben de dünyaya kötü karma getirmek ve şut atan oyuncuların işlerini yapmamalarını ummak istemiyorum” dedi. “Ama bu da bir tür yenilik: Birisi direğe çarptığında ve kameralarımız onu harika bir şekilde görüntülediğinde, o açıyı yaratmak için gösterdiğimiz çaba ve çabayı gerçekten takdir edeceğiz. Bu yüzden Pazar günü tekme atmaya başladıklarında kesinlikle nefesimi biraz tutacağım.

daha derine git


DAHA DERİNE GİT

Super Bowl Soru-Cevap: Jim Nantz, Tony Romo ve Tracy Wolfson büyük maçta


(Tampa Bay Buccaneers ve New York Jets arasındaki sezon öncesi maçındaki test sırasında “Doink Cam” görüntüsünü gösteren monitörün üst fotoğrafı: Jason Cohen'in izniyle)