Çiftçiler, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlendiği tesisleri gezdi

accur

New member
Büyükşehir Belediyesince yürütülen Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi (TABİP) kapsamında düzenlenen seyahat programında, üretim yapan ve projeden yararlanmak isteyen çiftçilere bitkilerin işlendiği tesisler tanıtıldı, çalışmalar hakkında bilgi verildi

Kocaeli Büyükşehir Beledisinin, katma pahası yüksek eserler yetiştirilerek çiftçilerin gelir seviyesinin artırılması, kent ve ülke iktisadına katkı sağlamak hedefiyle başlatmış olduğu, “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” (TABİP) kapsamında, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapan 120 çiftçiye, üretim tesisleri gezdirildi, yapılan süreçler hakkında bilgi verildi. Büyükşehir Belediye Lideri Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın, katma pahası yüksek eserler yetiştirmeye teşvik ettiği çiftçilerin gelir seviyesini artırmak ve ziraî kalkınmaya takviye sağlamak hedefiyle başlatmış olduğu, Kocaeli’nin en değerli kırsal kalkınma ataklarından biri olan Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştirme Projesi (TABİP) ile katma bedeli yüksek biberiye, tıbbi nane ve oğul otu yetiştiricilerine takviye sağlanıyor. Yetiştirilen bitkiler, Büyükşehrin kurduğu tesislerde işlenerek, ilaç, kozmetik ve destek besin sanayiinde kullanılacak.

4 MİLYON AROMATİK BİTKİ DİKİLDİ

Büyükşehir Muhtarlık İşleri Daire başkanlığı Ziraî Hizmetler Şube Müdürlüğünce yürütülen TABİP kapsamında, geçen yıl vilayet genelinde 1500 dekar alana yaklaşık 4 milyon aromatik bitki dikildi. Biberiye hasadına geçen yıl ağustos ayında, istihdam edilen bayan çiftçiler tarafınca başlandı. Hasadın bereketli geçmesi, çiftçilerin yüzü güldürdü.

ÇİFTÇİLER ESERLERİNİN İŞLENECEĞİ TESİSLERİ GEZDİ

TABİP kapsamında, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiren üreticiler ve projeden yararlanmak isteyen çiftçiler, 3 gün boyunca düzenlenen seyahat programında, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Kartepe Arslanbey Yerleşkesi Aromatik Bitki Ar-Ge ve Üretim Alanı, Ziraat fakültesi, Büyükşehir Belediyesi Distilasyon Merkezi ve Gebze TÜBİTAK MAM Tesislerini ziyaret etti.

Ziraî Hizmetler Şube Müdürlüğü ve Sekapark A.Ş yetkililerinin eşlik ettiği program çiftçiler birinci vakit içinderda, (KOÜ) Kartepe Arslanbey Yerleşkesi Aromatik Bitki Ar-Ge ve Üretim Sahası’nı gezdi. Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Melekber Sülüşoğlu Durul ve Tarım İktisadı Kısım Lideri Prof. Dr. Abdullah Çağlar’ın da katıldığı programda, TABİP Koordinatörü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Tomar tarafınca çiftçilere çalışmalar hakkında teknik bilgi verildi.

ÖĞRENCİLERE İŞ VE UYGULAMALI EĞİTİM KATKISI

Kocaeli Üniversitesi Arslanbey Yerleşkesinde atıl durumda olan ve kullanılmayan yaklaşık 200 dekar alan, tarım yerine dönüştürülerek, Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretim alanı haline getirildi. Proje çerçevesinde Ziraat Fakültesi öğrencileri ekim alanlarında hem uygulamalı staj gorecek birebir vakitte isteyen öğrenciler ekim ve hasat işlerinde istihdam edilerek, gelir elde imkanına kavuşacak. Ayrıyeten üretim alanlarının çiftçi eğitim merkezine dönüştürülmesi ve 4 yıllık lisans seviyesinde Tıbbi Aromatik Bitkiler kısmı kurulması hedefleniyor.

MÜZE VE TOPLUMSAL DONATILAR KURULACAK

Arslanbey yerleşkesinde yetiştirilen tüm eser çeşitlerini bir ortada görmek için bitki müzesi, uygulama ve AR-GE bahçeleri ile yürüyüş parkurlarının bulunacağı alanda, öğrencilerin tabiatla iç içe olabilecekleri toplumsal donatılar ve üretilen mamüllerin satışının yapılacağı alanlar da olacak. Üretim alanları genişletilirken, üniversite ortasında bulunan atıl durumdaki seralar kullanılabilir hale getirilerek, fide üretimi uygulama alanlarına dönüştürülecek.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK TESİSİ

Çiftçiler çabucak sonrasında, Başiskele Kullar’da 42 dönümlük arazi üzerine 4 dönümlük kapalı alanda kurulan ve imali devam eden demostrasyon tesisini gezdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafınca projelendirilen ve Türkiye’nin en büyük Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretim ve Sürece Tesisi olacak distilasyon merkezinin imalinde sona yaklaşıldı. Tesiste, aromatik bitkilerden su buharı formülü ile uçucu yağlar elde edilmesi, katma pahası yüksek tarım mamüllerinin dikilmesi ve bu mamüllerin ilaç, destek besin ve kozmetik kesiminde kullanılması hedefleniyor. SekaPark A.Ş. tarafınca işletilecek olan tesiste, tıbbi ve aromatik bitki çeşitlerinin AR-GE ve deneme üretimi çalışmaları yapılacak, bununla birlikte çiftçi eğitim merkezi olarak da faaliyet gösterecek.

TÜBİTAK EKSTRAKSİYON TESİSİ

Çiftçiler son olarak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK MAM işbirliği ile Gebze’de kurulan ve Türkiye’de birinci olma özelliğini taşıyan Üstün Kritik Akışkan Ekstraksiyon Tesisini ziyaret etti. Eserler, ekstraksiyon tesisinde işlenerek, ilaç, kozmetik ve destek besin sanayiinde kullanılacak. Büsbütün yerli teknolojiye Türkiye’de en yüksek üretim kapasiteli tesislerden biri olma özelliğine sahip olan tesiste, yüksek teknoloji muhteşem kritik karbondioksit ekstraksiyonu ile hassas saflıkta eser elde edilecek. Tesis, yüksek teknoloji eserleriyle dışa bağımlılığı azaltacak. Gebze Teknik Üniversitesiyle de süreçle ilgili işbirliği devam ediyor. SekaPark A.Ş Genel Müdürü Bayram Karakuş da üretim yapan çiftçilerle bir ortaya gelerek, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Programa, Büyükşehir Koordinatörü Abdullah Köktürk de katıldı.

“ALIN TERİ ÇİFTÇİMİZDEN, TAKVİYE BÜYÜKŞEHİRDEN”

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, tıbbi ve aromatik bitki üreticileri ve projeden yararlanmak isteyen çiftçilerle yemekli görüşmede bir ortaya geldi. Muhtarlık İşleri Dairesi Lideri Numan Balaban, şube müdürleri ve ünite sorumlularının da katıldığı programda konuşan Aydınlık, projenin birinci vakit içinderda yaklaşık 100 çiftçinin iştirakiyle 1000 dekar toprağa biberiye fidesi dikerek başladıklarını söylemiş oldu. Bu sene ikinci hasat mevsimini bitireceklerini belirten Aydınlık, “Tahir Büyükakın Liderimizin ortaya koyduğu vizyonla kırsaldaki köylümüzün gelir seviyesini artırmak için alternatif eserler yetiştirilmesi için “alın teri çiftçimizden, takviye Büyükşehirden” diyerek, projemizi hayata geçirdik. Ortamıza katılan yeni çiftçilerimiz var. Bugün tesisleşme ve mekanizasyon manasında somut sonuçlar elde ettik. Artık çiftçilerimizin mamüllerini almaya başlayacağımız bir mevsime giriyoruz.” diye konuştu.

“ÜRÜNLERİMİZİN TÜRKİYE’DE EŞİ GİBİSİ YOK”

Aromatik bitkilerin bundan evvelki seneye nazaran randımanının daha da artırdığını vurgulayan Aydınlık, şunları kaydetti: “TÜBİTAK MAM ile birlikte geçen sene devreye aldığımız üstün kritik metotla hasadı yapılan aromatik bitkileri işlemeye başladık. Buradan yağ elde edildi. Total ekstrakt ve antioksidan içerikler elde edildi. SekaPark A.Ş, buradan elde edilen yağları kozmetik ve destek besin kesimi ile ve bir daha sonraki kademe olan bitkisel eserlerle elde edilmiş ilaçların kullanmasında kıymetlendirecek. Birinci satışını 1,5 ay evvel yaptık. Katma pahasını daha da artıracak pazardaki yerimizi alacağız. Eserlerimizin şu anda Türkiye’de eşi gibisi yok. Denetimini TÜBİTAK yaptı ve epeyce kaliteli olduğunu tespit etti.”

ÇİFTÇİLER DAYANAKTAN ŞAD

Kandıra’da 13 dönümlük tarlasında biberiye yetiştiriciliği yapan Esat Turhan, Büyükşehirin teşvikiyle bu işe başladığını belirterek, “Biberiyelerimiz yetişme evresinde. Yakında hasadını yapacağız. Eserlerinizin işleneceği tesisleri gezdik. Çalışmalarla ilgili bilgi aldık. Çok mutlu olduk. İnşallah başarılı bir proje olacak, kentimize ve ülkemize ekonomik bir katkı sağlayacağız. Bilhassa bizlere ekonomik açıdan faydalı olacak. İleride daha fazla alanda ekim dikim yapmayı düşünüyorum. Büyükşehir Belediye Liderimize takviyesinden dolayı teşekkür ediyorum.” formunda konuştu.

Fahrettin Alkız ise Büyükşehir Belediyemizin verdiği biberiye fidelerini diktiğini ve bakımını yaptığını, bir kısmını bu sene hasadını gerçekleştirdiğini tabir ederek, “Ben şu an fazlaca mutluyum. 15 dönümlük bir hasat yaptık. Üç ton eser elde ettik. Toplam 36 dönüm yere diktim. Vakti gelince oburlarının hasadını da yapacağım.. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin verdiği takviyeden dolayı mutluyuz. Yetiştirdiğimiz mamüllerin kurutulacağı ve işleneceği tesisleri gezdik. Bilhassa alım garantili olduğu için mutluyuz. vakit içinde mahsulün daha da artacağını inanıyorum. Tahir liderimize hayli selam söylüyorum. Allah razı olsun, onun yardımıyla durumumuz güzel.” değerlendirmesinde bulundu.

14 YAŞINDA EN GENÇ ÇİFTÇİ

Derince’nin kırsal bölgesi Tahtalı Mahallesi’nde babasıyla çiftçilik yapan, traktör, biçerdöver ve çeşitli tarım ekipmanları kullanabilen, en genç üreticilerden 14 yaşındaki Efe Erim, babasıyla dedesinden kalan yerleri işlediklerini lisana getirerek, şöyleki konuştu: “Tarım işine 7 yaşında başladım ve yedi yıldır sürdürüyorum. Sekizinci sınıfa gidiyorum. Bu sene, Büyükşehir Belediyesinin teşvikiyle biberiye ile tanıştık. Dikim için hoş bir toprak hazırlığı yaptık. Biberilerimizi diktik. İnşallah önümüzdeki günlerde daha da geliştireceğiz. İnşallah daha fazla fide dikmek için çalışacağız. Daha fazla takviye verilmesini istiyorum.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı