Büyükşehir, Otizmli çocuklara umut oluyor

Yasmin

New member
Büyükşehir, otizm spektrum bozukluğu teşhisli bireylere ve ailelerine bütüncül hizmet sunmak maksadıyla eğitim, sıhhat ve spor alanlarında çalışmalar yürütüyor

Kocaeli, Dünyaya onların penceresinden bakmayı öğreniyor;

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, otizme sahip bireylerin hayatlarını daha fazla kolaylaştıran ve yaşama adapte olmalarını sağlayan projelerle otizmli çocuklara umut oluyor. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde otizme dair toplumsal farkındalığın ve hassaslığın artırmasını hedefleyen Büyükşehir, sıhhat dayanak hizmetleri kapsamında hayata geçirdiği ‘Probiyotik Eser Geliştirme, Üretme ve Beslenme Danışmanlığı Projesi’ ile tüm Türkiye’ye örnek oldu. Proje kapsamında Kocaeli’de ikamet eden ‘Otizm Spektrum Bozukluğu’ tanısı bulunan bireylere probiyotik eserler fiyatsız olarak verilerek, onlara uygun beslenme alışkanlığı sağlanması amaçlanıyor. Bu doğrultuda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Sıhhat Bilimleri Üniversitesi içinde imzalanan protokol ile probiyotik eserler için ARGE çalışmaları devam ediyor.

BİN BİREYE ULAŞTIRILMASI HEDEFLENİYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin uzman işçisi tarafınca yürütülen saha çalışması ile otizm tanısı bulunan bireyler tespit ediliyor. Çalışma dahilinde otizm tanısı bulunan bireylerin aileleri ile yüzü yüze görüşen uzman işçiler, ayrıntılı bilgi alarak bireye has formlar oluşturuyor. Oluşturulan formların Sıhhat Bilimleri Üniversitesi akademisyenleri tarafınca değerlendirilmesinden daha sonra, probiyotik mamüllerin fiyatsız bir biçimde otizm teşhisli bin bireye ulaştırılması hedefleniyor. Probiyotik eser projesine müracaatlar Büyükşehir’in 153 numaralı Davet Merkezi’nden yapılıyor.

SIHHAT VE EĞİTİM HİZMETLERİ

Büyükşehir Belediyesi otizmli bireylere yönelik vermiş olduğu sıhhat hizmetinin yanında, eğitim alanında da başarılı çalışmalar yürütüyor. Kocaeli genelinde zihinsel yahut otizm tanısı bulunan özel ihtiyaçlı bireylere ve ailelerine yönelik özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunulması hedefiyle kurulan İzmit Zihinsel Engelliler Maharet Geliştirme ve Spor Kulübü Derneği ve Mürüvvet Evyap Özel Eğitim Okulu’nda eğitimlerin bilimsel ve akademik bilgiler ışığında geliştirilmesi hedefleniyor. Bu bağlamda hazırlanan protokol ile 0-6 yaş içindeki Otizm tanısı alan özel ihtiyaçlı bireylere alanında uzman eğitmenler tarafınca eğitimler veriliyor. Mürüvvet Evyap Özel Eğitim Okulu’nda ise bireylere lisan ve konuşma terapi eğitimleri de sağlanıyor.

‘BEN DE VARIM’ PROJESİ

Özel ihtiyaçlı bireylere dayanağını sürdüren Büyükşehir, sanatsal ve kültürel faaliyetlerinin yanında sportif faaliyetler ile de örnek ve öncü projeler yapmaya devam ediyor. Bu bağlamda Kocaeli’nde yaşayan özel ihtiyaçlı bireylerin hayata iştiraki noktasında ‘Ben de varım’ projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında Karamürsel ve Körfez ilçelerinde otizmli bireylere jimnastik eğitimi, İzmit ilçesinde ise eğlenceli atletizm branşlarında spor aktiviteleri veriliyor. Çocuklarının ‘Ben de varım’ spor projesine katılmasını isteyen veliler, 153 numaralı Davet merkezini aramak arayarak kayıt oluşturabiliyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı