Bu davranışlar sesi bozuyor!

Yasmin

New member
Bağırma, çok konuşma, çığlık atma, ses taklitleri, spor aktiviteleri sırasında ses suistimali ve sigara kullanma ses bozukluklarına yol açabiliyor. İnsanların yaklaşık 7’sinin hayatlarının bir devrinde ses bozukluğu yaşadığını gösterdiğini kaydeden uzmanlar, ses sisteminin korunmasında ses hijyeninin ehemmiyetini vurguluyor. Uzmanlar ses hijyeni için konuşurken yahut performans gösterirken nefes takviyesinin gerçek kullanılmasını, sık ve şiddetli boğaz temizlemeden uzak durulmasını, günde en az iki litre kafeinsiz ve teinsiz sıvı tüketilmesini, bitki çaylarının sonlu tüketilmesini tavsiye ediyor.

16 Nisan Dünya Ses Günü sesin hayatımızdaki değerini ve yerini vurgulamak için 2002 yılından beri kutlanıyor.

Üsküdar Üniversitesi Sıhhat Bilimleri Fakültesi Lisan ve Konuşma Terapisi Dr. Öğretim Üyesi Maral Yeşilyurt, 16 Nisan Dünya Ses Günü ötürüsıyla yaptığı değerlendirmede ses bozuklukları ve ses sıhhatine ait paylaşımda bulundu.

Sesin bireyin yaşına uygun olması gerekiyor

Dr. Öğretim Üyesi Maral Yeşilyurt, sesin perde, şiddet, rezonans ve kalitesi üzere özelliklerin bir yahut birkaçında meydana gelen anormallikler ve/veya sesin bireyin yaşına ve cinsiyetine uygun olmamasının ses bozukluğu olarak tanımlandığını söylemiş oldu.

Bağırma ve çok konuşma ses bozukluğuna yol açabilir

Ses bozukluğunun niçininin yapısal olduğu üzere daha sonradan edinilmiş, psikojenik yahut ses sistemini yanlış kullanıma bağlı olabileceğini de kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Maral Yeşilyurt, “Bağırma, çok konuşma, çığlık atma, ses taklitleri, spor aktiviteleri sırasında ses suistimali, sigara kullanma kullanıma bağlı bozukluklara örnek olarak verilebilir.” dedi.

İnsanların 7’si ses bozukluğu yaşıyor

Araştırmaların insanların yaklaşık 7’sinin hayatlarının bir periyodunda ses bozukluğu yaşadığını gösterdiğini kaydeden Dr. Yeşilyurt, “Ses bozukluğu bireylerin hayat kalitesini olumsuz tarafta etkileyebilir. Müzik sesi kullanıcıları-şarkıcılar, tiyatro sanatkarları, öğretmenler, din bakılırsavlileri, davet merkezi çalışanları üzere sesleri ile geçimlerini sağlayan profesyonel ses kullanıcılarında yavaşça bir ses bozukluğu bile maddi, toplumsal, ruhsal ıstıraplara niye olabilir. Profesyonel ses kullanıcıları ile çalışan ses terapisi alanında uzman Lisan ve Konuşma terapistleri bu durumun hassasiyetinin farkındadır. Ses terapisi ve rehabilitasyonu, sıhhat bilimleri fakültesi yahut sıhhat bilimleri enstitüsünden mezun lisan ve konuşma terapistlerinin sorumluluk alanları ortasındadır.” diye konuştu.

Ses terapisi sesi sağlıklı hale getirmeyi hedefliyor

Ses terapisi ile hedefin sesi sağlıklı hale getirmek olduğunu tabir eden Yeşilyurt, “Performans geliştirmesini ise şan eğitmenleri yapmaktadır. Ses bozukluğunu düzeltmeden performansa yönelik çalışmalar yapılırsa bu seste daha büyük ve kalıcı bozukluklara niye olabilir. örneğin kas tansiyonun artması, ses telinde kanama, tek taraflı ses teli patolojilerinde karşı ses telinin de zedelenmesi yahut ses teli kistinin patlayarak sulcus vokalise dönüşmesi görülebilir. Patolojinin ilerlememesi, daha büyük sıkıntılara yol açmaması için erken müdahale değerlidir.” ikazında bulundu.

Profesyonel ses kullanıcıları için özel çalışmalar yapılıyor

Profesyonel ses kullanıcılarının ses bozukluğu yaşamadan hami ve önleyici takviye almalarının bir daha lisan ve konuşma terapistlerinin sorumluluk alanına girdiğini kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Maral Yeşilyurt, “Ses teli dediğimiz şey ‘V’ formunda bir kastır. Bir kas ne kadar kuvvetliyse travmalara karşı o kadar sağlamdır. Profesyonel ses kullanıcılarında ses hijyenine yönelik farkındalığın kazandırılması, postür, nefes, fonasyon teknikleri ve ses idmanları ile koruyucu- önleyici çalışmalar yapılmaktadır.” diye konuştu.

Ses hijyeni ile ses sisteminin korunması hedefleniyor

Dr. Öğretim Üyesi Maral Yeşilyurt, zayıf ses hijyeni alışkanlıklarının bir epey ses bozukluğunun ortaya çıkmasına yer hazırladığını belirterek ses sistemini muhafazaya yönelik tüm davranışlara ses hijyeni denildiğini kaydetti.

Ses hijyeni için bu tekliflere kulak verin!

Dr. Öğretim Üyesi Maral Yeşilyurt, ses hijyeninde dikkat edilmesi gereken hususları de şöyle sıraladı:

  1. Konuşurken yahut performans gösterirken nefes dayanağını gerçek kullanın.
  2. Sık ve şiddetli boğaz temizleme, sık ve şiddetli öksürük ses tellerini tahriş edeceğinden bu davranışlardan kaçınmak gerekiyor.
  3. Ses tellerinin hidrasyonu, nemli tutulması ve tahriş edici unsurlardan uzak durulması kıymetlidir. Günde en az iki litre kafeinsiz ve teinsiz sıvı tüketin.
  4. Sigara içmeyin.
  5. Reflünüz ve/veya alerjiniz var ise tedavi olun
  6. Biroldukca bitki çayının da diüretik tesiri olduğundan, bitki çaylarını sonlu için.
  7. Her gün kâfi uyumaya itina gösterin.
  8. Bağırarak konuşmayın, çığlık atmayın.
  9. Ses telleri de birer kastır. Bu kasların kuvvetli ve sistemli çalışması için Lisan ve Konuşma Terapistinizin önerdiği ses antrenmanlarını nizamlı bir biçimde yapın.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı