Boston Maratonu: Canlı Sonuçlar, Fotoğraflar ve Elit Yarış Kazananları

semaver

New member
Geçen yıl, Boston Maratonu bombalamasından neredeyse on yıl sonra Youssef Eddafali bir mektup yazdı. Yıllar sürmüştü ve her kelimeyle mücadele etti ama en zor kısım selamlamaydı.

29 yaşındaki Bay Eddafali, kime yazdığından hala emin değildi. Bir zamanlar genç bir Müslüman göçmen olarak yolculuğu kendisininkinin aynası gibi görünen bir kardeş olduğunu düşündüğü arkadaşı mıydı? Yoksa 15 Nisan 2013’te kendini ifşa eden, ortak inanç adına masum insanları öldüren ve yaralayan hesapçı katil mi?

Sonunda, Bay Eddafali her ikisinin de olduğu sonucuna vardı, bu yüzden yazısını iki bölüme ayırdı. İlkini tanıdığı çocuk “yaşlı Jahar”a yazdı. İkinci mektup bir yabancıya yazılmıştı. “Canavar” a hitap etti.

Eddafali, ağabeyi Tamerlan ile birlikte maraton bitiş çizgisini bombalamaktan 2015 yılında ölüm cezasına çarptırılan eski arkadaşı Dzhokhar Tsarnaev’e, “İhanetin beni kırdı” diye yazdı. Tamerlan Tsarnaev, dört gün sonra polisle girdiği çatışmada öldü; Dzhokhar Tsarnaev idam cezasına çarptırılmaya devam ediyor.

Tsarnaev kardeşler tarafından yapılan çivi ve bilye yüklü bombalarla üç kişi öldü: Lingzi Lu, 23, Çin’den bir yüksek lisans öğrencisi; Krystle Campbell, 29, Medford, Massachusetts’ten restoran müdürü; ve Boston’dan 8 yaşındaki Martin Richard. Şehri felç eden dört günlük dramatik bir insan avına yol açan bombalamada 17 uzuv kaybedildi ve 250’den fazla kişi yaralandı; Kardeşler ayrıca bir kampüs polis memurunu vurarak öldürdüler. Bilinmeyen sayıda seyirci, koşucu ve kurtarma görevlisi o günden beri hala duygusal travma yaşıyor.

Bay Eddafali’nin de aralarında bulunduğu başka bir grup insan farklı bir şekilde etkilendi: Dzhokhar Tsarnaev’i tanıyorlardı ve onu bir arkadaş olarak görüyorlardı. Bombalama bildikleri dünyayı aniden korkutucu ve alışılmadık bir yere dönüştürdüğünde, çoğu lise veya kolejde yetişkinliğe yaklaşan genç insanlardı.

On yıl sonra, değişen bir şehir, ölenleri onurlandırmak ve zamanın geçişi üzerine düşünmek için dururken, Tsarnaev kardeşleri tanıyan bazı kişiler, bu deneyimin onları nasıl değiştirdiğini hâlâ tanımlamaya çalışıyor. Suçluluk, öfke, ihanet ve utanca kapıldıktan on yıl sonra, bir şeyi biliyorlar: öncesi ve sonrası olmayacak, nasıl ve neden olduğuna dair bir anlayış olmayacak.

Katili tanıdıklarını dehşet içinde keşfedenlerin her toplu katliamdan sonra hissettikleri bir uyumsuzluk.

Tsarnaev ailesiyle aynı sokakta yaşayan ve öğretmenlik yapan 82 yaşındaki Larry Aaronson, “Her seferinde insanların söylediklerini izliyorum – hiçbir fikirleri olmadığını – ve bunu anlıyorum çünkü ben de orada bulundum” dedi. Eddafali ve “Jahar” lakaplı Dzhokhar Tsarnaev’in mezun olduğu Cambridge Rindge ve Latin Lisesi.

Öldürenlere yakın olanların psikolojik bedelini inceleyen çok az araştırma var. Konumlarının marjinalliği – trajediye yakın ama kaynağına bağlı – yabancılaştırabilir, toplulukları iyileşmek için toplanırken onları dışarıda bırakabilir ve kendilerini güvensiz veya duyarsız hissetmelerine neden olarak deneyimlerini tartışmak için kendi kafalarını karıştırabilir. On yıl sonra bile Dzhokhar Tsarnaev’i tanıyan bir düzine kişi bir muhabirle konuşmayı reddetti veya röportaj taleplerine yanıt vermedi.

Rockefeller Hükümet Enstitüsü’ndeki Bölgesel Silahlı Şiddet Araştırma Konsorsiyumu’nun yönetici direktörü ve toplu katliamlar üzerine çalışan bir araştırmacı olan Jaclyn Schildkraut, “Suçlulukla bir çağrışım unsuru ve tanıdıkları kişi artık var olmadığı için garip bir ikilik var” dedi. .

Deneyim “paralel bir evrene atılmak gibi” diye ekledi, “ve geri dönemezsiniz.”