Bir futbol maçında viral olan köpek Jeffrey ve arkasındaki dokunaklı hikaye

semaver

New member
Jeffrey altı yılı aşkın bir süredir Luton Town oyunlarına katılıyor ve çoğunda uyudu.

Labrador’un Cumartesi öğleden sonra mükemmel bir şekilde adlandırılan Kenilworth Road stadyumunda Tottenham Hotspur’u ziyaret ederken rutininde hiçbir değişiklik olmadı. Jeffrey oyunu tekrar erteledi ve uyuklarken bir videosu internette popüler oldu. Jeffrey’nin sahibi Matt Claridge ile birlikte ana tribündeki kısa klibi ilk olarak başlama vuruşundan önce TNT Sports’un canlı yayınında yayınlandı ve şu anda milyonlarca kez izlendi.

🚨
Köpek Kenilworth Yolu’nda görüldü
😍
pic.twitter.com/YhsAJaqrZc

– TNT Sports’ta Futbol (@footballontnt) 7 Ekim 2023
Matt için Jeffrey’nin viral bir sansasyona dönüştüğü haberi Atlet Luton’un 1-0’lık yenilgisinin ardından ana tribünde ona ve babası Chris’e yaklaşıyor.

44 yaşındaki Matt kör olarak doğdu. Tedavi, her iki gözünde de bir miktar görme kazanmasına yardımcı oldu, ancak o zamandan beri sağ gözündeki tüm görüşünü kaybetti ve sol gözünün yalnızca bir kısmını görebiliyor. Bu, çok sevecen bir köpek olarak tanımladığı “en iyi arkadaşı” Jeffrey’e tamamen güvendiği anlamına geliyor. Jeffrey ona stadyumun içinde ve dışında, sokaklarda ve otobüslere binerken ustalıkla rehberlik ediyor.

Matt, “Hakemin düdüğüne tepki veriyor” diyor. “Düdük çaldığında yukarıya bakar. Ama genellikle uyuyor ve insanların köpek kıllarıyla kaplanmasını sağlıyor. Gol atmak için zıpladığımda o da benimle birlikte atlıyor. Eğer bu onu rahatsız ediyorsa ya da kaldıramayacaksa onu getirmezdim. Hemen önüme uzanıp uyuyor. İkinci ligden (Premier Lig’e) yükselmeyi kaçırdı.”

Çalışmadığı zamanlarda evde oyuncak ayı koleksiyonunu tutmayı veya patisini koluna koyarak onu kucaklaşmaya davet eden dokuz yaşındaki köpek, kulüpte ünlü. Ancak sahibi ve stadyumun bu bölümünde sezonluk biletleri bulunanlar, Jeffrey’nin bu hafta sonu olduğu kadar küresel bir yıldız olacağını hiç beklemiyorlardı.

Daha sonra Luton’un merkezindeki George II barında Matt, “Muhtemelen şu anda ülkedeki en ünlü rehber köpektir” diyor; biz oraya vardığımızda videonun izlenme sayısı iki katına çıkmıştı.

Bu Jeffrey’nin başlangıç olarak geçireceği son sezon olacak. 11 ay sonra emekli olacak ve Matt’in Bedford’da yarım saat uzakta onlarla birlikte yaşayan babası Chris ona bakacak. Matt’in adı daha sonra yeni bir rehber köpek için bekleme listesine eklenecek; Matt, bu sürecin iki yıla kadar sürebileceğini söylüyor.

Jeffrey, sahibi Matt ve diğer hayranlarla birlikte. Luton’un liderliği ele geçirememesi nedeniyle üzgündü (Caoimhe O’Neill/The Athletic)

Chris oğlunun bakıcısı ve Luton maçlarında neredeyse her zaman onun yanındaydı. Ancak 2016 civarında Chris hastalandı. Karaciğer naklini bekleyerek dört ay hastanede kaldı. Bu süre zarfında kendisine kolon kanseri teşhisi de konuldu, o zamandan beri üstesinden geldiği bir mücadele.

Babasıyla futbola gitmek, okulda ciddi şekilde zorbalığa maruz kalan Matt için her zaman bir çıkış yolu olmuştur. Babası rahatsızlanınca bunun daha da büyük bir kaçış seçeneği olduğu ortaya çıktı. İşte o zaman Jeffrey, babasının yokluğunda Matt’e eşlik etmek için maçlara katılmaya başladı.

Luton tarzı bir tasma takan Jeffrey ayaklarının dibinde mışıl mışıl uyurken Matt, “Zorbalığa uğradım” diyor. “Sadece bununla uğraşmam gerekiyordu. Öğretmen hiçbir şey yapmazdı. Dövüldüm. Bunlar benim en güzel anılarım değil.

“Onlar (diğer öğrenciler) yüzüme futbol topu attılar ve gözlüklerimi kırdılar. Koltuğuma sakız koymuştum ve kıyafetlerime bir şeyler yapışmıştı. Çok zalimceydi.

“Ben taşındım. İyi bir iş buldum (bir bankanın bilgi işlem departmanında). Bu gece eve gittiğimde bara gideceğim ve Jeffrey’nin orada kendi yatağı var ve ben de birkaç içki içeceğim. İnsanlarım var.

Bu insanlardan biri de babasıdır. Ve Chris oyunlara dönecek kadar iyileştiğinde Matt Jeffrey’i de yanına almaya devam etti çünkü bastonu denediğinde okulda zorbalığa maruz kaldığı için bastondan rahatsızdı.

Devre arasında Jeffrey’nin çalıştığının sinyalini vermek için uyarı kemeri tekrar takılıyor. Daha sonra Matt’i tuvalete ve geri götürüyor. Oyun sırasında topu göremeyen veya oyuncuları tanıyamayan Matt’e yorum yapan kişi Chris’tir.

Chris, “Onunla iletişim kurmaya çalışıyorum, ona korner mi yoksa faul mü olduğunu söylüyorum ve etrafımızdaki insanlar üzgünse nedenini ona anlatıyorum” diyor.

Bazı sahalarda radyo yorumlu kulaklıklar var, ancak Matt babasının ve etrafındaki arkadaşları Peter Clarke ve oğlu Scott gibi oyunu anlatan kişilerin seslerini duymayı tercih ediyor. Dörtlü, yirmi yıldır Luton’daki oyunlara birlikte katılıyor.

Jeffrey daha önce onlarla birlikte deplasman maçlarına gitmişti ama Matt onu götürmemeyi tercih ediyordu. Sadece basamaklar ve yetersiz ışıklandırma gibi erişilebilirlik sorunları değil, aynı zamanda genellikle içki içen çok sayıda insan var ve burası Jeffrey için her zaman en güvenli yer gibi görünmüyor. Matt, “Her zaman bir aptalla karşılaşırsın” diyor.

Mayıs ayında Şampiyona play-off finali için Wembley’e gittiklerinde (Luton, Premier Lig’e yükselmeyi garantilemek için penaltılarla kazandı), köpeğe bakan kişi Matt’in annesiydi.

“Oyunun çoğunu göremedim. Sadece atmosfere ve insanların tepkilerine bakıyorum. Ben önden yaklaşık beş sıra uzaktaydım ve hiçbir şey göremeseniz bile pek bir şey göremezsiniz,” diye kıkırdadı. “Eve geldim, onu aldım ve maçı tekrar izledim.”

Matt’in küçük kız kardeşi Rebecca da kör ve her ikisi de ilk yıllarında hastanede çok zaman geçirdiler.

Jeffrey sitenin adını Kennel-worth Road (Caoimhe O’Neill/The Athletic) olarak değiştirmek için başvuruda bulunuyor

Chris, “Bir ebeveyn olarak bu çok üzücü” diyor. “Bu 40 yıl önce oldu; O zamanlar ilaçlar ve her şey, lazer tedavileri ve bunun gibi şeylerle bugün olduğu kadar güncel değildi. İşler o kadar gelişti ki.

“Bir ebeveyn olarak sadece öğreniyorsunuz ve uyum sağlamanız gerekiyor. Onu maça getirmek ve orada insanların yanında görmek bana büyük mutluluk veriyor.”

Jeffrey’e gelince, çalışma ruhsatı yakın zamanda altı ay uzatıldı, bu da onun on yaşına geldiği Mart ayı yerine Eylül 2024’te emekli olacağı anlamına geliyor. Bu, Luton’un gerçeküstü sezonunun geri kalanında Matt’e Premier Lig’deki iç saha maçlarında eşlik etmeye devam edebileceği anlamına geliyor.

Son maçlarının gelecek yılın Ağustos ayında, 2024-25 sezonunun başında oynanması bekleniyor. Eğer Luton küme düşmekten kaçınma çabasında başarısız olursa Şampiyonaya geri dönecekler ama Matt’in umrunda değil. Lig dışı dönemde de onları takip etti ve oynadıkları ligde devam edecek.

Ne olursa olsun, Jeffrey şüphesiz ağustos ayında gece boyunca uyuyacak.

(En İyi Fotoğraflar: Caoimhe O’Neill/The Athletic)