Avustralya’nın yeni kraliçesi Sam Kerr

semaver

New member
Sam Kerr’in tonu pek değişmedi. Henüz bunu düşünecek zamanı olmadığını söyledi. Onu arka plana itmişti. Dikkatini odaklayacağı başka şeyler vardı.

Yanıtı o kadar kısıktı ki, Kerr neredeyse ifadesizdi, teklifin, bazıları için ömür boyu teklifin, yoğun bir programdaki başka bir madde, yapılacaklar listesindeki başka bir madde olduğu izlenimini aktarıyordu: Barselona yolda. Liverpool ligde. Westminster Abbey, Kral Charles III’ün taç giyme töreninde kullanıldı. Avustralya’nın bayrak taşıyıcısı olarak hareket etti. Everton deplasmanda.

Elbette, Avustralya Başbakanı tarafından taç giyme töreninde ülkesinin bayrağını taşımak üzere seçilmenin “inanılmaz bir onur” olduğunun farkında olduğunu söyledi. Muhtemelen “10 veya 15 yıl içinde çocuklarıma anlatacağı” bir şey olacağını kabul etti.

Sadece bunun düşüncesi onu üzmüyordu. Aslında, o kadar kaygısızdı ki, kendisine rol teklif edildiğinde ilk içgüdüsünün onu geri çevirmek olduğunu kabul etti. Bir taç giyme törenine katılamayacak kadar meşgul olduğunu düşünüyordu. O gün bir eğitim seansı olacağını varsaydı. Sırf bayrak taşımak için eğitimden vazgeçmek istemiyordu.

Ancak onu tanıyanlar ek bir açıklama yapacaktır. Kerr, uzun süredir kadın futbolunun muhtemelen en iyi oyuncusu olarak görülüyor. Bir dönem dünyanın en çok kazanan oyuncusuydu.

Takım arkadaşları, meslektaşları ve arkadaşları, bu statüyle gelen hiçbir şeyin – profil, para, beraberinde gelen baskılar – onda en ufak bir iz bile bırakmadığı konusunda hemfikir. Avustralyalı takım arkadaşı Mary Fowler, “Gerçekten harika görünüyor” dedi. “Onun için hissettiğim baskı kat kat artıyor. Bu yüzden tek söylediğim, bununla ilgilendiğiniz ve bu onu etkilemiyormuş gibi davrandığınız için teşekkür ederim.”

Bu Kerr, dedi. Kadınlar Dünya Kupası’nda ülkelerini bir kez daha omuzlarında taşımaya hazırlanan Avustralya’nın bu ay tam da ihtiyacı olan şey bu.

29 yaşındaki Kerr, bir süredir süperstar. Dört yıl önce, Chelsea onları imzalamak için teklifini hazırlarken, kulüp yönetimi yatırım lehine tartışmalar yapmak zorunda kaldı. Hem hizmetlerinden yararlanma ücreti hem de maaşı, o zamanki kadın futbolu standartlarına göre önemli taahhütleri temsil ediyordu.

Onun durumu, pazarlanabilirliğinin paranın gölgede kalmasıydı. Kerr, o zamanlar spor giyim üreticisi Nike’ın Avustralya’daki yüzüydü. İmzalanma olasılığı, Avustralyalı yayıncı Optus Sport’un İngiltere Kadınlar Süper Ligi haklarını alma kararının arkasındaki itici güçtü. Chelsea’nin yönetim kuruluna Kerr’in pahalı olma fikrini düşünmemesi, bunun yerine onun imzasını bir pazarlık olarak görmesi söylendi.

Bu yaz bunu gösterdi. Kerr, yalnızca tarihteki en büyük Kadınlar Dünya Kupası’nın değil, aynı zamanda Avustralya’nın kendi topraklarında kazanmak için can attığı bir Dünya Kupası’nın tartışmasız yıldızı, ana olayı, ana figürü.

İmajı tüm ülkeye yayıldı. Turnuvanın tüm pazarlama kampanyalarının merkezinde yer alır. Sidney’in popüler banliyösü Marrickville’de Prenses Leia ve John Lennon ile birlikte bir duvar resminde ve FIFA video oyununun güncellenmiş bir sürümünün kapağında yer aldı. Bir otobiyografi yayınladı. Eski takım arkadaşı Kate Gill’in dediği gibi, “takımın poster çocuğu”.

Görünüşe göre her büyük haber kaynağı, Batı Avustralya, Perth’in hemen dışındaki Fremantle’daki çocukluğu hakkında bir haber yayınladı ve ailesinin zengin spor geçmişini – hem babası hem de erkek kardeşi profesyonel Avustralya futbolu oyuncularıydı – ve kendisinin ve ailesinin başlangıçta “nefret ettiği” bir sporda şöhrete yükselişini detaylandırdı.

Bu Optus anlaşmasını bir araya getiren televizyon ve medya yöneticisi Jon Marquard, “O burada her yerde,” dedi. “Eğer bu Dünya Kupası’nın bir simgesi varsa, o da kendisidir. İçinde bulunduğu pozisyon aslında oldukça sıra dışı bir şey. Evrensel saygı açısından, onunla boy ölçüşebilecek birini düşünemiyorum.”

Öte yandan Avustralya’daki atletik akranları, mirasları zamanla biraz yenilenmiş olan tarihi olanlara yönelme eğilimindedir: koşucu Cathy Freeman, yüzücü Ian Thorpe, tenisçi Ashleigh Barty. Geleneksel ulusal kriket sporunda bile, hem ragbi hem de AFL’deki mevcut akranları karşılaştırılamaz.

Avustralya gibi sporla dolu bir ülkede – Deneme yazarı ve düşünür Donald Horne’un 1964’te ifade ettiği gibi “Birçok Avustralyalı için spor hayattır ve gerisi bir gölgedir” – bu büyük bir onurdur. Marquard, bu geniş popülariteyi yalnızca Kerr’in özellikle Avustralya dışındaki başarılarına değil, aynı zamanda doğasına da bağlıyor.

Bir kişinin başarısının onları üzmesine veya eleştirmesine neden olan bir duruma atıfta bulunarak, “Geçmişte biraz büyük haşhaş sendromu yaşadık” dedi. “Avustralya’da genel olarak kendini aşmamak gibi bir kültürel değerler sistemi vardır. Bunu yapmayanlar otantik olarak görülmeme eğilimindedir ve bu, kültürün merkezinde yer alır.

“Nick Kyrgios gibi birinin yaptıklarına saygı duyabilirsiniz ama oldukça bölücü olabilir. Sam’de o kibir yok. O gerçek kabul edilir. Bütün takım gerçekten böyle: Maçlardan sonra hayranlarla sonsuza kadar sohbet ettiğini görebilirsiniz. Üzerindeki tüm taleplere rağmen Sam ayaklarını yere basmayı başarmıştır. Oldukça dikkat çekici.”

Avustralya’nın defans oyuncusu Steph Catley, Sydney Morning Herald’a yaptığı yorumlarda bunu biraz daha kısa ve öz bir şekilde dile getirdi. “Dışarıda,” dedi. “Sadece ‘Blah’ diyor. Ben Sam Benim.’ O hâlâ öyle.”

Bu, Kerr’in statüsünden – ve artık omuzlarına yük olan beklentilerden – gözünü korkutmadığı, ancak onu yalnızca hoş karşıladığı değil, aynı zamanda cesaretlendirdiği anlamına gelir. Turnuvayla ilgili umutlarından ve turnuvanın kendisi ve Avustralya’daki kadın futbolu için neler getireceğinden, koşucunun Sidney 2000 Olimpiyatları’ndaki efsanevi 400m zaferine bir gönderme olan “Cathy Freeman anı” dediği şeyle düzenli olarak bahsetti.

Kerr, Avustralya’yı aynı stadyumda bir Dünya Kupası galibiyetine yönlendirmenin, sonraki nesil Avustralyalılar üzerinde neredeyse aynı etkiye sahip olacağını öne sürdü.

“Baskı yoksa, dürüst olmak gerekirse, bu muhtemelen o kadar da büyük bir oyun olmadığı anlamına gelir,” dedi bu ay. “Baskı bir ayrıcalıktır ve ben baskıyı seviyorum. Bir veya iki anın kariyerimin yönünü değiştirebileceği bir anda olmayı gerçekten çok seviyorum ve bence bu Dünya Kupası o anlardan biri.

Kerr, Mayıs ayında Westminster Abbey’deki tam rolü hakkında düşünmesine izin verdiğinde, aslında biraz gergin olduğunu kabul etti. Tek yapması gereken, Başbakan Anthony Albanese’nin birkaç adım önünde yürümekti ama bunu omzunda Avustralya bayrağı ve dünyanın gözleri üzerinde yapmak zorundaydı.

Bu, bu yıl katıldığı ilk taç giyme töreniydi. Çok daha belirgin bir role sahip olacağı bir tane daha olacağını umuyor. Fark şu ki, bu sefer hiç gergin değil.