Ashton Jeanty Heisman'ı kazanamadı ama hâlâ Boise Eyaleti'nde tarihin peşinde

semaver

New member
Ashton Jeanty çocukluğunda futboldan çok basketbolla ilgileniyordu. 1,80 boyunda koçbaşına dönüşmeden önce en sevdiği atlet LeBron James'ti. Bir deniz subayının oğlu olarak dünyayı dolaşan Jeanty, James'in Miami Heat'te oynadığı çocukluğunun bir kısmını Florida'da geçirdi.

Jeanty, “LeBron'u izlemek tüm zorlukları aştı” dedi, “Kariyerimde de aynı şeyi yaptığımı hissediyorum.”

Bu yüzden Boise State'in koşusu sonsuza kadar aynı sorunun cevabı olacak: Favori sporcunuz kim? – bir nesil Broncos hayranları için.

Jeanty, Heisman Kupasını kazanamadı ve Colorado'lu Travis Hunter'ın ardından ikinci oldu. Ancak Heisman ikincisinden en fazla puanı aldı ve 2009'dan bu yana en az mağlubiyeti aldı. Ayrıca Maxwell Ödülü'nü (yılın oyuncusu), Doak Walker Ödülü'nü (en iyi geri koşan) ve oybirliğiyle All-American Ödülü'nü kazandı. Ve Jeanty'nin gözü başka bir önemli dönüm noktasına dikilmiş durumda.

Bu sezon Kolej Futbolu Playoff'una 2.497 hızlı yarda ile girdi; bu, Oklahoma Eyaleti'nden Barry Sanders'ın 1988'de kırdığı resmi tek sezon kolej futbolu rekorunun sadece 131 yarda gerisindeydi. Jeanty'nin bu sezon maç başına ortalama 192,1 yarda koştuğu göz önüne alındığında, 31 Aralık'ta Penn State'e karşı Kolej Futbolu Playoff çeyrek finalinde bu rekoru bozma şansı en azından yüksek.

Ancak Jeanty, Heisman ikincisi ve gelecekte NFL'de ilk turda rekor kıran istatistiksel performansın eşiğine gelen bir oyuncudan çok daha fazlası. Dev katiller olarak ünlenen ve uzun bir geri kaçış geçmişine sahip olan Boise State programında diğerlerinden öne çıkmayı başardı.

Boise State antrenörü Spencer Danielson, “Ashton Jeanty kolej futbolu için olağanüstü bir oyuncu ve NFL için de olağanüstü olacak” dedi. Sadece sahadaki performansından değil, beraberinde getirdiği kültürden de.”

Daha derine git

Penn State, Ashton Jeanty'yi durdurabilecek mi? “O aşağı inmeyecek.”

Sanders'ın sicilinde bazı nüanslar var. 1988'de Heisman'a giderken sadece 11 maçta 2.628 yarda koştu; Jeanty şimdiden 13 maç oynadı. Ve Sanders'ın resmi olmayan rekoru, bowling oyunu istatistikleri resmi olarak sayılmadan önce Holiday Bowl'da topladığı 222 yardayı da eklerseniz 2.850 yardadır.

Jeanty'nin rekorunu gerçekten kırarsa değerini düşürenler olacak, ancak Boise'un Mountain West şampiyonasındaki zaferinden önce Jeanty'ye iyi şanslar dileyen bir tweet gönderen Sanders bunların arasında olmayacak.

Sanders, “Hayranlarım şikayet edebilir ama rekorlar kırılmak içindir ve ben sizin için sabırsızlanıyorum” diye yazdı.

Hey @AshtonJeanty2 – Bu akşam size iyi şanslar diliyorum.
Hayranlarım şikayet edebilir ama rekorlar kırılmak içindir ve ben senin için sabırsızlanıyorum. Bunların hepsini görmeyi seviyorum @NFL Ve @NCAA #RB'ler Konumun değerini görüntüler. #RunTheRock pic.twitter.com/bk0NtPbAL0

– Barry Sanders (@BarrySanders) 6 Aralık 2024
Sanders'ın başarısı sorulduğunda Jeanty, özellikle de Heisman yarışında geride kaldıktan sonra bunun “onlarca yıldır süren bir rekoru kırmanın pastanın üzerine krema gibi” olacağını söyledi. Ancak Boise State, 12 takımlı ilk play-off'larına 5'li Grup'ta 3. sırada girerken, elde edilen veya ulaşılamayan, meydan okunan veya meydan okunmayan bu rekor, Jeanty'nin başardığını değiştirmiyor.

İstatistikler şaşırtıcı, sanki Paul Bunyan lisede futbol oynuyormuş gibi. Yaklaşık 2.500 acele yardası, FBS'nin önde gelen 30 toplam golü, taşıma başına 7,3 yarda ve 200'den fazla acele yardasıyla altı oyun. Sezonun en düşük seviyesi Portland State'e karşı 127 yardaydı ve devre arasında oyundan çıkarıldı. Jeanty bu sezon tek başına 115 FBS takımını geride bıraktı. Koşu mesafesi açısından ona en yakın ikinci oyuncu ise 1.660 sayıyla Kuzey Carolina'dan Omarion Hampton. Bu, Jeanty'nin temastan sonra kazandığı 1.889 yardadan daha az. Kendisi, 2019'dan bu yana 2000 yarda koşuyu gölgede bırakan ilk kişi oldu.

Şu anda NFL'de Las Vegas Raiders'da oynayan eski Boise State koşucusu Alexander Mattison, “Ashton'ın fiziksellik, hız ve kontrolün karışımını oynamasını izlemeyi seviyorum” dedi. “Ama onu sadece bir futbolcu olarak değil, aynı zamanda gerçek bir insan olarak da tanıyabildim. Hak ettiği her şeyi aldığını görmek çok eğlenceli. O oyunu seviyor ve eğer siz de oyunu seviyorsanız, o da sizi sevecektir.”

Boise State'te etkileyici bir koşucu geçmişi var ve Jeanty, Broncos'un NFL'de oynamaya devam eden yıldız oyuncularından oluşan uzun bir serinin bir sonraki oyuncusu olmaya hazırlanıyor. Jeanty, bu sezon programın tüm zamanların en iyi koşucusu olarak Cedric Minter'ı geçti ve Minter'ın en az 1980'den bu yana tuttuğu diğer birçok rekoru kırdı. Ancak modern geri dönüş çizgisi, 2007 Fiesta Bowl'da Özgürlük Anıtı'nı devrederek kazanan Ian Johnson'a kadar uzanıyor ve ardından Jeremy Avery, Doug Martin, DJ Harper, Jay Ajayi (eski tek sezon rekoru sahibi), Jeremy McNichols geliyor. , Mattison ve George Holani.

Oldukça uzun bir liste ve bunlar sadece geri dönüşler. Eski oyun kurucu Kellen Moore, FBS tarihindeki en çok kazanan QB (50) ve programın diğer tek Heisman finalistidir (2010'da dördüncü oldu). O bir Boise Eyaleti ikonu olmaya devam ediyor. Ancak bu sezondan sonra hiç kimse Jeanty'nin sahada yaptıklarını veya saha dışında somutlaştırdıklarını kıyaslayamaz.

daha derine git

Daha derine git

Boise State ve Ashton Jeanty: Çelik burunlu çizmeli Cinderella

Danielson, “O, oybirliğiyle bir kaptandır ve liderlik konseyimizin bir parçasıdır” dedi ve konsey toplantılarından sonra her hafta Jeanty ile şahsen görüştüğünü ekledi.

“Bu toplantıları her yaptığımızda konu Ashton'la ilgili değil. Takımı, bir oyuncuyu, nasıl daha iyi liderlik yapabileceğini ve daha fazla etkiye sahip olabileceğini soruyor” dedi Danielson. “Bu alışılmadık bir durum. Her yönüyle farklı.”

Jeanty ödüllere ve övgülere çok önem veriyor. Bu sezon kendisi için belirlediği bireysel hedefleri geri saymaktan veya Heisman'daki finaline üzülmekten çekinmedi ve şöyle dedi: “Gerçekten ödülü alıp gitmem gerektiğini hissettim.” Geri dönmesinin nedenlerinden biri de buydu. Bu sezon Boise State'e katıldı çünkü bulunduğu yerde istediği her şeyi başarabileceğine inanıyordu.

Ancak Jeanty, arkasında bırakacağı mirası da önemsiyor. Bu nedenle takım kaptanı, lideri ve fiili sözcüsü olmayı kendine misyon edinmiştir. Bu nedenle geçen yaz başka bir yere transfer olmak için daha kazançlı isim, imaj ve benzerlik (NIL) tekliflerini geri çevirdi. İşte bu yüzden Ashton Jeanty Bağışlı Futbol Bursunu yarattı; Ekim ayında, rekorlar kırmadan önce, Heisman finalisti oldu ve Broncos'u Mountain West şampiyonluğuna taşıdı ve ilk turda CFP'ye veda etti. Burs, gelecekteki Boise Eyaleti öğrenci sporcularını desteklemek için 200.000 $ hedefine doğru 180.000 $'dan fazla bağış topladı.

Atletik direktör Jeramiah Dickey, “Burada bir film yıldızı gibi” dedi. “İmza ve fotoğraf paylaşımlarını durdurabilmek için sonunda ona güvenlik sağlamak zorunda kaldık. Ona yardım etmek bizim sorumluluğumuzdu çünkü o çok iyi bir çocuktu, kimseye hayır demek istemiyordu.”

Zaten program tarihinin en çok ödül alan oyuncusu olan Jeanty, Boise State'i ilk kez büyük lig ulusal şampiyonluğu için yarışacak konuma getirdi. Tek sezonluk, onlarca yıl sürebilecek bir rekor kırma şansı var.

Ve bunların hiçbiri onun Boise Eyaleti futbolu ve çevresindeki topluluk için ifade ettiğinden daha uzun süre dayanamayacak.

Jeanty, “Kültür burada bulunan insanlarla ilgilidir; onlar sadece Boise State'in ne olduğunu geri getiriyorlar ve herkes üzerinde olumlu bir etkiye sahipler” dedi. “İnsanlar istatistikleri hatırlamayacak, maçları hatırlamayacak. Ama insanlara nasıl davrandığımı, burada geçirdiğim süre boyunca nasıl davrandığımı ve bunun yarattığı etkiyi hatırlayacaklar.”

SporcuVic Tafur raporlamaya katkıda bulundu

(Fotoğraf: Loren Orr/Getty Images)