“Artan maliyetler besin fiyatlarındaki düşüşü engelliyor”

Zakariya

Global Mod
Global Mod
Gıda ve Tarım Örgütü FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık Bloomberg HT yayınına katıldı.

Dünya besin fiyat endeksinde yaşanan 5 aylık peş peşe düşüşü yorumlayan Selışık “Gıda meblağlarının yükselmesinde geçen seniçin beri bilhassa iklim değişikliğinin ve iklim krizinin tesirleri devam ediyor. Geçen sene önemli bir kuraklık yaşandı, daha sonrasında buğday tahıl stoklarında düşüş oldu ve bu da fiyatlara yansıdı, akabinde Ukrayna ve Rusya krizi gündeme geldi.

Fiyatlarda son 5 ay üst üste gerçekleşen düşüşü Ukrayna – Rusya krizinde tahıl koridorunun açılmasına bağlamakta yarar var. Besin tedarik zinciri aslında ne kadar bütün tesirlerden uzak olursa, yolları ne kadar açık olursa meblağları o kadar müspet etkiliyor.” formunda konuştu.

Temmuz ayında bilhassa temel tahıl eserleri ve bitkisel yağ fiyatlarında son 10 yılın en sert aylık düşüşünün kaydedildiğinin, buna rağmen geçen yılki fiyatların üzerinde olunduğunun altını çizen Selışık “Özellikle buğday fiyatlarındaki yüzde 14’lük düşüşün Ukrayna – Rusya içinde tahıl ihracatı mahzurlarının kaldırılması ile oluştuğunu söyleyebiliriz.



“Tahıl açısından baktığımızda aslında FAO bu yılın başında belirlemiş olduğu üretim sayılarında bir ölçü düşüşe gitti. Toplamda tahıl kullanması için stoklar dahil 2 milyar 792 milyon ton sayı sabitledi. Yılın başında yapılan varsayımlara nazaran daha düşük bir beklentimiz var. birebir vakitte de tahıl stoklarında yüzde 2,1 daralma öngörüyoruz. Beklentimiz, tahıl stoklarının kullanım oranının 2021-2022 yılına ilişkin yüzde 30,9’dan yüzde 29,5’e düşeceği istikametinde gerçekleşiyor.

Dünya buğday üretim varsayımımızı de artırarak 777 milyon tona yükselttik. Olumlu bir gidişat var diyebiliriz.”

Doğrudan ekim tekniği önemli

“Biz daima tarımda yeni teknolojilerin ve yeşil gücün kullanılması, tarım besin sistemlerinin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini ve daha az girdi ile daha epeyce verimli üretime gidilmesi gerektiğini konuşuyoruz. Çiftçinin en çok kullandığı eser buğday gübre mazot, mazottaki artış direkt maliyete yansıyor. Biz direkt ekim tekniğini Konya’da çiftçi ile paylaştık. Bu sistem mazot kullanmasını ve karbon salınımını azaltıyor. Hatta uzun vadede randımanında arttığını gördük. Çiftçiye bunu aktarabilmek hayli kıymetli.” sözlerini kullandı.

“Enflasyon besin fiyatlarındaki düşüşü engelliyor”

Özellikle temel besin mamüllerinde bu düşüşün Türkiye’ye de yansıyacağını önbakılırsan Selışık “Ancak bir taraftan enflasyon o kadar süratli artıyor ki başka maliyetler bu düşüşü engelliyor. Pazarlarda meblağları görüyoruz, ufak da olsa bir düşüş var.

Türkiye şanslı bir ülke, besine erişimimiz var lakin başka ülkelerdeki besine erişim konusundaki problemler piyasadaki besinin fiyatının düşmesine katkı veremeyebilir. özetlemek gerekirsesı bu ekonomik şartlarda optimist olmak biraz sıkıntı gözüküyor.” değerlendirmesini yaptı.