“Antibiyotiklerin yüzde 70’i tarımda kullanılıyor”

Zakariya

Global Mod
Global Mod
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Kısmı Lideri Prof. Dr. İsmail Balık, “Bilinçsiz antibiyotik kullanması bu türlü devam ederse 100 yıl öncesi periyoda geri döneceğiz. bayağı, sıradan enfeksiyonlar bile antibiyotik direnci yüzünden tedavi edilemez duruma gelecek. Bu ilaçları şuurlu kullanmak zorundayız” dedi.

İlaç Şuurunu Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği Lideri da olan Balık, 18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası ötürüsıyla antibiyotik direncinin yaratabileceği sıhhat meseleleri ve akılcı antibiyotik kullanmasının ehemmiyetine ait ayrıntıları paylaştı.

Dünya Sıhhat Örgütünün (DSÖ) antibiyotik direncini en kıymetli 10 sıhhat sorunu içinde gösterdiğini hatırlatan Prof. Dr. Balık, Dünya genelinde yalnızca 2019 yılında antibiyotik direncine bağlı bakteri enfeksiyonları niçiniyle 1,3 milyon kişi ömrünü kaybetti. Şayet bu türlü giderse 20-30 yıl içerisinde yılda 10 milyon kişinin antibiyotik direnci niçiniyle oluşan bakteri enfeksiyonlarından kaybedileceği düşünülüyor. Bu fazlaca önemli bir sorun” ihtarında bulundu.

Prof. Dr. İsmail Balık, tarım ve hayvancılığın antibiyotiğin en yaygın kullanıldığı alanlardan biri olduğunu vurgulayarak şu ayrıntıları paylaştı: “Antibiyotiklerin yüzde 70’i tarım ve hayvancılıkta, yüzde 30 kadarı da insanların tedavisinde kullanılıyor. Yani tarım ve hayvancılıkta da antibiyotik kullanmasının kısıtlanması gerekiyor. Zira bitkilerden ve hayvanlardan insanlara uzanan bir döngüde antibiyotik direnci yayılıyor, üstelik tabiatta kimyasal bir zehirleme de meydana geliyor” dedi.