Antep savunmasının kahramanı: Şahin Beyefendi

Zakariya

Global Mod
Global Mod
Destansı bir çabaya sahne olan Antep savunmasının en değerli isimlerinden Şahin Bey’in vefatının akabinde tam 102 sene geçti.

çabucak hemen 22 yaşındayken 1899 yılında Yemen’e er olarak gittiğinde cepheyle tanışan Şahin Beyefendi, buradaki başarısıyla kısa müddette başçavuş oldu.

KAHRAMANCA SAVAŞTI

Trablusgarp Harbi’ne istekli katılan Şahin Beyefendi, Balkan Savaşları’nda Çatalca Cephesi’nde, Galiçya’da 15’inci Kolordu’da ve Sina Cephesi’nde düşman birliklerine karşı cansiperane bir uğraş örneği ortaya koydu. Vatanseverliği ve çabalarıyla öne çıkan Şahin Beyefendi, teğmenlik rütbesine yükseldi.

1918 yılında İngilizlerle Sina Cephesi’nde süren muharebede esir düşen, Mısır’daki İngiliz esir kampında 1919 Aralık ayı başlarına kadar esir kalan Şahin Beyefendi, ateşkesten daha sonra ise hür bırakıldı. Akabinde Harbiye Nezareti tarafınca Urfa’nın Birecik kazası Askerlik Şubesi Başkanlığına tayin edilen Şahin Beyefendi, işgal altındaki Antep’in vaziyetini gorerek kente gitmeye karar verdi.


“DÜŞMAN OTOMOBİLLERİ CESEDİMİ ÇİĞNEMEDEN ANTEP’E GİREMEZ”

Kilis-Antep yolunu denetim altına alma görevi üzerine çalışmalara başlayan Şahin Beyefendi, “Müsterih olunuz. Düşman otomobilleri cesedimi çiğnemeden Antep’e giremez.” kelamlarıyla ismini tarihe yazdırdı. Düşmana karşı büyük direniş gösteren Şahin Beyefendi ve birlikteindekiler, 3 Şubat ve 18 Şubat 1920’de tam donanımlı Fransız birliklerini hezimete uğrattı.

“ÖLÜME ATILMAK SICAKTA SOĞUK SU İÇMEKTEN DAHA TATLI GELİR”

Şahin Beyefendi, zaferin akabinde düşman kumandanına gönderdiği mektupta, “Kirli ayaklarınızın bastığı şu toprakların her zerresinde şüheda kanı karışıktır. Din için, namus için, hürriyet için mevte atılmak bize, ağustos ayı sıcağında soğuk su içmekten daha tatlı gelir. Bir gün evvelden topraklarımızdan savuşup gidiniz. Yoksa kıyarız canınıza.” sözünü kullandı.

ELMALI KÖPRÜSÜ’NDE ŞEHİT DÜŞTÜ

Andorya kumandasındaki 8 bin piyade ve 200 süvariden oluşan Fransız kuvvetleri, Antep’e ulaşmak için 25 Mart 1920’de bir daha hücuma geçti. Fransızlar’a karşı 4 gün boyunca direnen Şahin Beyefendi, tek başına kalıncaya kadar çaba etti.

Son nefesini verene kadar düşman ateşine karşılık veren Şahin Beyefendi, 28 Mart 1920’de Elmalı Köprüsü’nde şehit edildi.