Andy Cruz, profesyonel boksa alışılmadık bir giriş yapıyor

semaver

New member
Andy Cruz, Instagram Live’da arkadaşlarıyla kucaklaşırken ve takipçilerini selamlarken yeni kemerini taktı. O ve ekibi bir fotoğraf için toplanırken, baş antrenör Derek Ennis sağ kolunu Cruz’un omuzlarından birinin üzerine attı. Diğer herkes kameraya baktı; Cruz’un dikkati başka yerdeydi.

Ennis’in sol elindeki telefona odaklandı. Gelecekteki potansiyel bir rakip olan hafif sıklet Frank Martin ile bir dövüşün canlı akışını gösterdi.

Amatör olarak Olimpiyat altını ve üç dünya şampiyonluğu kazanan Cruz için profesyonel boksta bir başka hoşgeldin anıydı.

Kendi kuşağının en iyi Kübalı amatör boksörü olarak kabul edilen Cruz, ülkesinin boks federasyonundan ayrıldıktan on dört ay sonra, Cumartesi gecesi Detroit’teki Masonic Temple’da alışılmadık, yüksek profilli bir profesyonel çıkışını yaptı.

Çoğu çaylağın dört veya altı rauntluk maçlarda mücadele ettiği yerde, Cruz 10. sırada yer aldı.Profesyonel çıkışlar eşit olma eğilimindeyken Cruz, küçük bir unvan için eski bir dünya şampiyonu olan Juan Carlos Burgos ile karşılaştı.

Ve büyük dövüşler için fırsatlarla dolu hafif siklet bölümünde, odak hızla bir boksörün en son galibiyetinden bir sonraki mücadelesine kayar.

Cruz İspanyolca, “Nihayet en sevdiğim şeyi yapmaya, yani boks yapmaya geri döndüm,” dedi. “Yoldayım. Gelecekte beni harika şeyler bekliyor.”

Amatör boksta zafer, yalnızca atılan yumrukların bir ölçüsüdür ve Cruz, Küba’nın programı olan yumruk ve yumruk değil tarzında ustalaştı. Olimpiyat ve dünya unvanlarına ek olarak Pan American Games’i iki kez kazandı.

Ancak Cumartesi günkü mücadeleden önce Burgos, Cruz’a hakemlerin saldırganlığı, yumruk gücünü ve teknik yeteneği ödüllendireceği profesyonel sıralamalarda zorlu bir başlangıç yapma sözü vermişti.

Burgos Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Andy Cruz, onun hakkında söylediklerinin doğru olduğunu göstermek istiyorsa, çıkıp savaşmalı,” dedi. “Baskı tamamen onun üzerinde.”

Boksörler açılış turunu birbirlerini ölçerek geçirdiler, Burgos beden avantajından yararlanmaya çalıştı ve Cruz mesafe ve ritim oluşturmaya çalıştı.

Cruz, üçüncü turda Burgos’u iki yumruk ve sert bir sağ tekme ile yenerek ikisini de çabucak buldu. Zilden hemen önce Cruz, sol kroşeden kaçınmak için arkasına yaslandı ve ardından sağ taraftan bir kontra atakla Burgos’a vurdu. Dördüncü turda Cruz, aparkatlar indirmeye başladı ve beşinci turda, daha yetenekli boksör olan Cruz, Burgos’un peşine düştü. Sağ eliyle çenesine bir şaplak Burgos’un kafasından bir ter bulutu gönderdi.

Cruz, “Çoğu zaman onu nakavt edeceğimi düşündüm, ama her seferinde geri döndü,” dedi. “Çok şey öğrendim ve hala öğrenecek çok şeyim var.”

Mayıs ayında koçluk pozisyonunu Cruz’dan devralan Philadelphia yerlisi Ennis, hızlı geçişten etkilenmiş ancak şaşırmamıştı. Cruz’a sporun iki versiyonu arasındaki ince ama önemli farkları öğretti, ona hücumda sert vurmayı ve savunmada mükemmel olmayı öğretti.

Ennis, “Sadece iki aydır benimle ve savunmayı ve her şeyi yaptı” dedi. “Ve bunu ışığın altında yaptı.”

Cruz’un, Küba Boks Federasyonu ile Aguascalientes merkezli bir organizatör arasındaki ortaklığın bir parçası olarak, Mayıs 2022’de Meksika’da profesyonel olması planlanıyordu. Ancak Kübalı yetkililer, mücadelesini iptal etti ve ekibin geri kalanı Meksika’ya giderken onu terk etti. O sırada yetkililer, kötü egzersiz alışkanlıklarını suçladı; Cruz, kararın kendisinin kaçmasını engellemeyi amaçladığından şüpheleniyor.

Haziran 2022’de Cruz, Küba’yı tekneyle terk etme girişimi başarısız olduğu için tutuklandı ve ardından ülkenin boks spor salonlarından men edildi. Kasım ayına kadar bir pasaport aldı, ardından ülkeyi yasal olarak terk etti ve ABD vizesi ve profesyonel bir sözleşme almak için altı aylık süreci başlattığı Dominik Cumhuriyeti’ne taşındı.

Cruz’un yöneticilerinden biri olan Jesse Rodriguez, “Geçen yıl cehennemi yaşadı” dedi. “Ama hiçbir şey onu üzemez.”

Organizatöre göre Matchroom Boxing ile yedi rakamlı garantilerle yaptığı üç yıllık anlaşması Mayıs ayında açıklandı ve o zamandan beri onu boks tarihiyle dolu iki Amerikan şehrine götürdü.

Cruz, Joe Frazier ve Bernard Hopkins gibi büyük boksörlerin sporda adını duyurduğu Philadelphia’da antrenman yapıyor. Şehirde artık Cruz’un ahır arkadaşı ve Derek Ennis’in oğlu ağır siklet Jaron Ennis ve 25 Temmuz’da Japon puan koşucusu Naoya Inoue ile karşılaşacak olan 122 kiloluk şampiyon Stephen Fulton gibi çağdaş yıldızlar var.

Ve Cruz ilk çıkışını Joe Louis ve Sugar Ray Robinson’ın evi olan Detroit’te ve en ünlü dünya şampiyonu Thomas Hearns’ün Cumartesi günkü dövüşleri ring başında izlediği Kronk Gym’de yaptı.

Mason Tapınağı’nın üst katlarında boş koltuklar vardı, ancak salonun geri kalanı sağlam bir boks bilgisine sahip ve yerel dövüşçülere büyük ilgi duyan seyircilerle doluydu.

Bazıları, Detroit’in yaklaşık 100 mil kuzeyindeki Michigan, Saginaw’dan ağır siklet yarışmacısı Jermaine Franklin’i desteklemek için geldi. Diğerleri, Detroit’ten 122 kiloluk bir olasılık olan Ja’Rico O’Quinn için geldi. Ve birçok kişi, Detroit’te yaşayan ve tartışmasız 130 librelik şampiyonluğunu korumak için Christina Linardatou’yu mağlup eden başrol oyuncusu Alycia Baumgardner için sıraya girdi.

Cruz’un grubu en alttaki kasede birkaç ön sıra koltuk aldı. Grupta nişanlısı Melissa Broughton; ağır sıklet yarışmacısı Lenier Pero; ve Cruz’a ringe kadar eşlik eden rapçi El Micha.

Kavganın ortasında bir Cruz taraftarı Küba bayrağını açtı ve havaya kaldırdı.

Cruz, duyamasa bile tezahüratlardan keyif aldı.

“Kalabalığa o kadar odaklanmıyorum. Ben köşemi dinliyorum” dedi.

Cruz’un ötesinde, hafif sıklet bölümü hem yetenekli hem de değişken.

Tartışmasız şampiyon Devin Haney, 140 kiloluk küçük orta siklet bölümüne terfi etmeyi düşünüyor. Ayrıca California’da silah bulundurmakla suçlanıyor. Babası ve koçu Bill Haney, ESPN’ye “işlerin yoluna gireceğinden emin olduğunu” söyledi.

Baltimore’un popüler zımbacısı Gervonta Davis vur-kaç suçunu kabul ettikten sonra cezasını çekti ve şimdi tekrar eğitime başlayacak.

Varsayımsal olarak, Cruz sonunda ikisinden biriyle, eski 130 kiloluk şampiyon Shakur Stevenson’la veya Cruz’un Tokyo Olimpiyatları finallerinde mağlup ettiği Martin veya Keyshawn Davis gibi gelecek vaat eden yeteneklerle eşleşebilir.

Cruz bu kararları ele almadan önce Cumartesi günkü galibiyetin tadını bir haftalığına çıkarmayı planlıyor.

Bir amatör olarak büyük galibiyetler kupa ve madalya getirdi. Cruz’un ilk profesyonel galibiyeti ona kırmızı deri ve altın kaplama bir kemer kazandırdı.

“Hiç elimde tutmadım,” dedi. “Artık farkı hissedebiliyorum.”