Afgan kalecinin Kabil’den kaçışı işin en zor kısmı olacaktı.

semaver

New member
Haberler’ın spor bölümü, sorunları tekrar gözden geçir Geçen yıldan bazı zorlayıcı makaleler. Bunu Ağustos ayında bildirmiştik. Afganistan’daki memleketinden kaçan bir futbolcu yeni bir hayata başlamak için. İşte bir güncelleme.

Afganistan kadın milli futbol takımının kalecisi Fati, Avustralya’daki yeni hayatı çok bunaltıcı bir hal alınca, geceleri sahile gider.

Uzakta Melbourne silüetinin parıldadığı Port Phillip Körfezi kıyısında yürüyor. Sığ suda dolaşan rengarenk balıklara bir el feneri tutuyor. Ve hafifçe vuran dalgaları dinlerken derin bir nefes alıp veriyor.

Orada, karanlıkta ve yalnızlıkta, Fati’nin düşünme zamanıdır. Ve yas tutmak için.

“Rahatlamak ve sakin kalmak için çok uğraşıyorum ama sonunda her zaman başıma gelenleri ve kaybettiğim her şeyi düşünüyorum” dedi. “Sorunlarımın bitmediği gibi suyun da sonsuz olduğunu görüyorum.”

(Haberler, Taliban’ın misillemesinden korktukları için istekleri üzerine Fati ve takım arkadaşlarının soyadlarını kullanmaz.)

Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesinin ardından Fati ve milli takım arkadaşlarının Afganistan’dan kaçmak için hayatlarını riske atmasının üzerinden yaklaşık 16 ay geçti. Haberler’ın yaz sonunda yazdığı bir makalede Fati’ye yer vermesinden sonra, kendisine 2023’te Kaliforniya’da bir hukuk fakültesi mezuniyet töreninde konuşma fırsatı da dahil olmak üzere ücretli konuşma teklifleri verildi.

Yarım düzineden fazla insanın televizyon ve film haklarını satın almakla ilgilendiğini ifade etmesinden sonra, hikayesinin dramatik bir filme uyarlanma olasılığı da var.

“Bazen kendimi çok güçlü hissediyorum ve hikayemi paylaşmaya ve diğer insanları motive etmeye devam etmek istiyorum” dedi. “Bir fark yaratırım, umarım.”

Ancak canını kurtarmak için Taliban’dan kaçtıktan ve ardından anne babasını ve en küçük kız kardeşini geride bırakmaktan başka çaresi kalmadıktan sonra bunların hiçbiri onun vücudunu ve zihnini sihirli bir şekilde iyileştiremez.

Taliban Afganistan’ı ele geçirdi

Fati ve milli futbol takımındaki takım arkadaşlarının çoğu, her iki ebeveyni de olmadan Afganistan’ı terk etmek zorunda kaldı çünkü büyük gruplar genellikle Kabil havaalanına ve özgürlüğe giden yolda Taliban kontrol noktalarından ve kaotik kalabalıktan geçemedi.

19 yaşındaki Fati, şimdi ağabeyi, küçük erkek kardeşi ve kız kardeşi ile Melbourne banliyösünde yaşıyor ve onların vekil ebeveyni oldu. Ailesi ve 5 yaşındaki kız kardeşi Kawsar, ülkenin ekonomik çöküşü karşısında iki yakasını bir araya getirmek için mücadele ederek Kabil’e geri döndüler.

Fati’nin bazı takım arkadaşlarının aileleri, Avustralya vizelerini beklerken İran veya Pakistan gibi komşu ülkelerde nispeten güvende olmak için Afganistan’dan ayrıldı. Ancak Fati’nin ailesi o kadar şanslı değildi. Ebeveynlerinin ve Kawsar’ın pasaportlarının olmaması zor bir durumu zorlaştırıyor.

Göçmenlik davası sistemde tıkanmış durumda ve Fati’nin Afganistan’dan çıkışını arka kapılardan sağlama almasının potansiyel maliyeti onun için çok büyük. O ve ailesi, Taliban tarafından sıklıkla ayrımcılığa uğrayan ve hedef alınan bir etnik grup olan Hazara’dır ve bu ailelerin ülkeyi terk etmelerinin bedeli binlerce kişidir ve göçmen olmayanlar için iki kattan fazla olabilir – Hazara aileleri, dedi.

Olumsuz olmamaya çalışıyorum ama doğruyu söylememi isterseniz ailemin vize alacağına dair umudumu kaybediyorum” dedi.

Ailesini bir daha asla görmeme ya da uzun yıllar bekleme düşüncesi dayanılmaz, çünkü zaman çok çabuk geçiyor, dedi. Kawsar’ın onsuz büyüdüğü için mahvoldu.

Fati, günlük görüntülü aramalar aracılığıyla küçük kız kardeşinin Kabil havaalanının dışındaki arbedede birbirlerini son gördüklerinden bu yana çok değiştiğini fark etti. Kawsar’ın saçları artık uzadı ve Fati’nin ona öğrettiği İngiliz dili dökülüyor. Kawsar artık Disney animasyon filmlerini Fati gibi İngilizce öğrenmek ve hayattaki beklentilerini geliştirmek için izlemiyor. Kawsar artık okula gitmiyor çünkü çok tehlikeli. Taliban kızların ve kadınların spor yapmasını yasakladı ve ayrıca kızların altıncı sınıftan sonra okula gitmelerini de yasakladı.

Fati boğularak, “O benim tanıdığım Kawsar değil,” dedi.

Fati, Kabil’deki ailesine para göndererek yardım etmek için elinden geleni yapıyor. Ve orada sadece anne babasına ve Kevser’e destek olurken, şimdi ailesinin evinde yaşayan dokuz kişiye bakıyor. Son birkaç ayda teyzesi beş çocuğunun yanına taşındı.

Zaten şimdi çok fazla para kalmadı. Fati, kardeşleri, iki takım arkadaşı ve bir takım arkadaşının babasıyla birlikte yaşadığı Melbourne banliyösünde evinin faturalarını ödemek zorundadır.

Fati ayrıca işe gidip gelmek ve futbol antrenmanı yapmakla geçen saatlerde kendini kurtarmak için şehre taşınmak istiyor ama Melbourne’daki apartman dairesi çok pahalı.

Birkaç ay önce ağabeyi Khaliqyar bir araba satın aldıktan sonra banka bakiyesi yeniden düştü. O faturayı ödemek için iki işte birden çalışmaya başladı.

İlk işi, şu anda Avustralya’da bir ulusal ligde profesyonel futbol kulübü Melbourne Victory’de oynayan Afgan milli takımına sponsorluk yapan bir finansal hizmetler şirketinin BT departmanıydı. Fati, bu BT işinden doğrudan ikinci işine, bir pizzacıda gece vardiyasına gitti ve burada yemek hazırladı ve sabah 4’e kadar bulaşık yıkadı.

Program o kadar yorucuydu ki, Fati sık sık baş ağrısı çekiyordu ve gözlerini zar zor açık tutuyordu, fazla uyumaya başladı ve günlerce ofis işini kaçırdı. Khaliqyar bir boya şirketinde düzenli bir iş bulunca pizzacıdan ayrıldı.

Artık Fati, uluslararası maçları kazanamamaktan bıkmış bir takım olan milli takımının sözcüsü olmak da dahil olmak üzere futbol koçluğuna ve menajerlik faaliyetlerine odaklanabilir.

Afgan Futbol Federasyonu, oyuncular ülkeyi terk ettiğinde kadın milli takım programını devre dışı bıraktı ve oradaki bir sözcü, sporun küresel yönetim organı olan FIFA’nın takımın eski haline getirme talebini görmezden geldiğini söyledi.

“Artık takım için ağlamamaya çalışıyorum ama bu zor” dedi. “Afgan modumu açıp iyi bir kaleci olmak için çok çalışmak ve bir gün Dünya Kupası’nda oynamayı hayal etmeye devam etmek istiyorum.”

Ağustos ayında, Fati’nin Avustralya’ya gitmek üzere Kabil’den ayrılmasının yıldönümleri, onun yılların en zor günleri arasındaydı.

Bu süre zarfında İngilizce derslerine konsantre olmakta çok zorlandı ve kursu bıraktı, bunun kendisini daha da perişan ve depresyona soktuğunu söyledi. Birkaç hafta sonra, Kabil’deki bir eğitim merkezi saldırıya uğradı ve takım arkadaşları Bahara’nın bir akrabası da dahil olmak üzere birçok Hazara öğrencisini öldürdü.

Fati, Bahara ve diğer bazı oyuncular o akşam teselli bulmak için sahile gittiler ve kadınlar geceyi gözyaşlarını silerek geçirdiler.

Fati o akşam “Suya bakıyorum ve suyun çok soğuk olduğunu biliyorum ve korkarım ki kalbim de üşüyecek” dedi.

Bu günlerde, kendisi ve kız kardeşi Zahra’nın gelecek dönem derslere başlayabilmesi için yerel bir üniversiteye burs başvurusunda bulunuyor. Hayata başlamanın zamanı geldi, dedi Fati.

Gençken arkeolog olmak istiyordu ve Fati hala Mısır’daki piramitleri görmek ve Çin Seddi’ni ziyaret etmek istiyor. Ayrıca ülkesi için tekrar futbol oynamak istiyor.

“Zamandan ve ölmeyi düşünmekten çok korkuyorum, bu yüzden her fırsatı değerlendirmem gerektiğini biliyorum” dedi. “Ya tüm zamanım geçerse ve ailemi hiç görmezsem? Ya hayallerimi gerçekleştirmeden ölürsem?”