Rebiülönceden ayı ne vakit? 2022 Diyanet Rebiülönceden ayı başlangıç tarihi

Zakariya

Global Mod
Global Mod
Rebiülönceden ayı, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) dünyaya geldiği aydır.

Hicri takvimin Safer ayından daha sonra gelen üçüncü ayı olan Rebiülönceden’in 2022’de ne vakit idrak edileceği merak edilen mevzular içinde yerini aldı.

İslam alemi için büyük ehemmiyet arz eden Rebiülönceden ayının 2022 yılında ne vakit başlayacağı ve bu ay ortasında yapılması gereken ibadetler araştırılıyor.

Peki Rebiülönceden ayı ne vakit başlayacak? 2022 Diyanet Rebiülönceden ayı başlangıç tarihi ne vakit? Rebiülönceden ayında nasıl ibadetler edilir? İşte Hicri takvimin üçüncü ayı olan Rebiülönceden ayı tarihleri ve ibadetleri…

2022 REBİÜLönceden AYI NE VAKİT?

İslam alemi için kıymetli aylardan biri olan Rebiülönceden ayı, bu yıl 27 Eylül 2022 tarihinde başlayacak ve 26 Ekim 2022 tarihinde sona erecek.

Hicri takvime nazaran Muharrem ve Safer’in akabinde gelen Rebiülönceden ayında Mevlid Kandili de idrak edilecek.

REBİÜLönceden NE DEMEK?

Rebiülönceden, Hicri takvime bakılırsa yılın 3. ayıdır. “Rebî” sözü, Arapça’da “bahar” manasına gelir. Buna bakılırsa, “Rebiülönceden” aynın söz manası “öncedenki bahar” halindedir.

Rebiülönceden ayı, Ay’ın hareketleri temel alınarak oluşturulan İslamî takvimin aylarından biridir. Resulullah (s.a.v.), bu ayda dünyaya geldiği için arabi ayların en onurlusu olarak nitelendirilmektedir. Bugün, günlerin en sevinçlilerinden kabul edilerek kıymetlendirilir.


REBİÜLönceden AYINDA NELER YAPILIR, NASIL İBADET EDİLİR?

Rebiülönceden ayına has özel bir dua yahut ibadet formu yoktur. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır.

Kamer aylarının üçüncüsü olan Rebiülönceden ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe edilmeli, oldukçaça istiğfar çekilmeli, kaza namazı kılınmalıdır. Ayrıyeten sadaka verişmeli ve salavatlar ile meşgul olunmalıdır.

Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyleki buyurdu: “Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır.” (Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63)

REBİÜLönceden AYI DUALARI, HANGİ DUA OKUNUR?

En’am müddeti akşam ile yatsı ortası 12. gece dahil, Rebiülöncedenin birinci gecesinden itibaren okunur. Rebiülönceden ayının 18. gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülönceden Ayı’nın birinci gecesi, 12. ve 18. geceleri kesinlikle okunmalıdır. Rebiülönceden Ayı’nın birinci gecesinde iki rekat namaz sünnettir. Birinci rekâtında fatihadan daha sonra Kul ya Eyyühel kâfiruni ikinci rekatında da ihlas mühletleri okunmak suretiyle namaz eda edilir. Rebiülönceden Ayı’nın 12. gecesi ise İki rekat namaz kılınır. Birinci rekâtında Fatiha’dan daha sonra ” Ve liküllin deracatin mimma amilü vema Rabbüke bi gafilin amma yağmelun” ikinci rekatında da “Vağbud Rabbeke hatta ye’tiyekel yakin.” ayeti kerimeleri okunmalıdır. Namaz selâm ile ikmal edildikten daha sonra, iki kere daha tekrar secde edilir. Ve her secde de yedişer kez (Subhane Rabbilyel alâ) denilir. Secde bittikten daha sonra, seccadede oturulken 7 kez “Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve rabbül Melâiketü Verruh” okunur.