50 millik bir yarış, hızlı bir araba yolculuğu ve bitiş çizgisinde bir skandal

semaver

New member
Uzun bir koşuyu tamamlamış olan hemen hemen her dayanıklılık sporcusu, muhtemelen özellikle savunmasız bir anda bir arabanın hızla geçtiğini görmüş ve bir an için de olsa, bir sürüşü yakalamak ve kilometrelerce ileride acı çekmekten kaçınmak için baş parmağını uzatmak için cazip gelmiştir.

Belki de bu, rekabetçi koşuculara yönelik hile iddialarının neden birkaç yılda bir su yüzüne çıktığını açıklıyor. Şüpheli bir zaman. Kısaltılmış bir kurs. Bir otobüs yolculuğu yaptı.

En son olayda, en üst sıralarda yer alan bir ultramaratoncunun bu ayın başlarında İngiltere’deki bir yarışta üçüncü sırada bitirmesi, 50 millik parkurda bir arabada iki buçuk mil sürdüğü için geçersiz sayıldı.

İzleme verileri, 7 Nisan’da koşucu Joasia Zakrzewski’nin Manchester – Liverpool yarışında bir mili 1 dakika 40 saniyede tamamladığını gösterdi; iki ayaklı bir adam.

Büyük Britanya’dan Zakrzewski yarıştan diskalifiye edildi ve konu, daha fazla önlem alınması için yönetim organlarına havale edildi. Aslında yarışı terk ettiğini ve bir sonraki check-in noktasında organizatörlere bu kararı bildirmek için bir sürüşü kabul ettiğini, ancak yarışı bitirmeye teşvik edildiğini söyledi. Üçüncülük ödülünü kabul etmesini “bir iletişim hatası” olarak nitelendirdi. Ama herkes affetmeye istekli değildi.

Gerçek üçüncü olan Mel Sykes, promosyonu hakkında tweet attı: “Benim için harika bir haber ama sportmenlik için gerçekten kötü bir haber.”

Sykes, Twitter’daki bir ileti dizisine şunları ekledi: “Bir rakip hile yaptı. Geçen hafta M2L 50 mil etkinliğinde yaklaşık 2,5 mil boyunca bir arabada seyahat etti. Bir soruşturmadan sonra, şimdi DQ’lu ve haklı olarak öyle.

Organizatörler, bir koşucunun diskalifiye edildiğini doğruladı ve bir soruşturmanın bir yarışmacının “kursun bir kısmını bir araçta taşıdığını” bulduğunu söyledi.

BBC İskoçya ile yaptığı bir röportajda Zakrzewski, yarıştan önceki gece yaşadığı Avustralya’dan Birleşik Krallık’a geldikten sonra olaydan kısmen jet gecikmesini sorumlu tuttu.

Zakrzewski, bacağının incindiğini ve pistin kenarında bir arkadaşını görünce yarışının bittiğine karar verdiğini söyledi. Resmi olarak yarıştan çekilme niyetiyle arabasıyla en yakın kontrol noktasına gitmeyi kabul etti. Ancak oradaki bir yarış direktörü, onu gururdan da olsa devam etmeye ikna etti ve bunu “rekabetçi olmayan bir şekilde” yaptı.

Örneğin, önünde bir koşucu gördüğünde, artık gayri resmi olarak yarışı koştuğunu bildiği için onu geçmediğini söyledi.

Ancak bitiş çizgisini üçüncü sırada geçtiğinde kendisine bir kupa ve madalya verildi. Zakrzewski BBC’ye “Kupayı kabul etmekle büyük bir hata yaptım ve geri vermeliydim” dedi.

“Yorgundum, jet gecikmeli ve hastaydım” dedi. “Ellerimi havada tutuyorum, onları geri vermeliydim ve hiç fotoğraf çekilmemeliydim ama rahatsızdım, mesafeliydim ve sağlıklı düşünemiyordum.”

Sykes’tan da özür diledi. “Ben bir aptalım ve Mel’den özür dilemek istiyorum” dedi. “Kötü niyetli değildi. Bu bir yanlış iletişimdi. Asla kasıtlı olarak hile yapmam ve bu bir hedef yarış değildi ama mazeret üretmek istemiyorum. Mel finişte zaferi alamadı ve bunu alamadığı için gerçekten üzgünüm.”

Ancak İngiliz yarışındaki kararlarını alışılmadık kılan şey, Zakrzewski’nin başarılı bir koşucu olmasıdır. 48 saatte 255 mil koşmak için eski bir dünya rekoru sahibidir.

Yine de, şimdi, 40 yıldan fazla bir süre sonra hala Rosie Ruiz tarafından yönetilen bir rezalet listesi olan, koşmadıkları millerle tanınan en iyi koşucular listesine katıldı.

Ruiz, 1980 Boston Maratonu’na diğer tüm koşucuların önünde bir mil kala katıldı ve “kazandı”. (Boston için eleme zamanına uymak için, daha sonra Ruiz’in New York Maratonu’nda da metroya binerek hile yaptığı kanıtlandı.)

Koşucular ayrıca Olimpiyatlarda otostop yaptı. 1904 St. Louis Oyunlarında, Amerika Birleşik Devletleri’nden Fred Lorz, yarışı 10 milden fazla bir arabaya atladı ve ardından hiçbir şeyden şüphelenmeyen bir Amerikan kalabalığının tezahüratları arasında yarışı bitirdi. Numara ortaya çıkmadan önce neredeyse altın madalya alıyordu. Lorz, hepsini eğlence için yaptığını iddia etti.