1915Çanakkale Köprüsü Rekor Müddette Tamamlandı

accur

New member
2023 metrelik orta açıklığıyla ‘dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü’ olan 1915Çanakkale Köprüsü ile Malkara-Çanakkale Otoyolu, planlanandan 18 ay evvel tamamlanarak hizmete açıldı.

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) yönetiminde Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle DL E&C, Limak, SK ecoplant ve Yapı Merkezi paydaşlığı tarafınca yapılan 1915Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu, Çanakkale Zaferi’nin 107. yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı merasimle hizmete açıldı. İnançlı, süratli ve konforlu ulaşım imkânı sunan; yeni yatırımlara, üretime, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak 1915Çanakkale Köprüsü, 2023 metrelik orta açıklığıyla “dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü” ve 334 metre zirve noktasıyla “dünyanın en yüksek kuleli asma köprüsü” olma unvanına sahip oldu.

İki kıta içindeki geçiş mühletini 6 dakikaya indiren 1915Çanakkale Köprüsü, planlanan öbür otoyollar ile Batı Anadolu ile Avrupa ülkeleri içinde direkt irtibat sağlayacak.

‘15 ülkeden 30 bin kişi çalıştı’

Projenin ortaklarından Limak Holding İdare Şurası Lideri Ebru Özdemir, “4 yıllık rekor üretim müddetinde 15 farklı ülkeden yaklaşık 30 bin kişi ve projemizin en kalabalık devrinde ise şantiyelerimizde 6 bin işçimiz ile gece-gündüz çalışarak bu projeyi tamamladık. 700’den çok Türk mühendisin bakılırsav aldığı 1915Çanakkale Projesi’nin, köprü mühendisliği ve inşaatı alanında çalışan Türk mühendisleri ve yöneticileri için kıymetli bir referans olacağına inanıyorum. Ayrıyeten, projemizde nazaranv alan 49 bayan mühendisle de gurur duyuyoruz.” dedi.

‘Finansmanı dünyada ses getirdi’

1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi’nin mühendislik ve finansman özellikleri ile tüm dünya açısından kıymetli bir proje olduğuna değinen Yapı Merkezi İdare Konseyi Lideri Başar Arıoğlu, “Bu proje, finansmanından müteahhitliğine, mühendislik yaklaşımından mimari özelliklerine kadar tüm dünyanın ilgisini çekiyor.

Proje için 3 milyar Avro’dan fazla yatırım yaptık ve finansmanı için 10 farklı ülkeden toplam 25 banka ve finans kuruluşundan kredi sağladık. Finansman yapısı ile bugüne dek 12 milletlerarası ödül aldık. 1915Çanakkale Köprüsü, proje ortakları için birinci andan itibaren bir gurur ve prestij projesi oldu. Bugün bu açılışı mümkün kılan, köprünün inşasında alın teri ve emeği olan tüm arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

‘Bir mühendislik başyapıtı’

Projenin Güney Koreli iki ortağından DL E&C inşaat işlerinden sorumlu Lider Yardımcısı Young Jin Woo iseköprünün açılışının büyük bir onur ve memnunluk kaynağı olduğunu söyleyerek, “1915Çanakkale Köprüsü, tasarımı, mühendisliği ve üstün teknik özellikleriyle, milletlerarası inşaat dünyasından ve inşaat sektörünün referans yayınlarından büyük ilgi gördü. Bir mühendislik başyapıtı olan Proje’nin tamamını planlanandan 18 ay evvel açabilmiş olmaktan dolayı gurur duyuyoruz.” dedi.

‘Birinci kalite iş ortaklarıyla çalıştık’

Projenin Güney Koreli öteki ortağı SK ecoplant Eurasia Bölgesi Genel Müdürü ve Kıdemli Lider Yardımcısı Seung Soo Lee, Dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü 1915Çanakkale, teknik olarak epeyce zorlayıcı bir proje idi fakat biz en gelişmiş mühendislik teknolojilerini kullandık. Tedarikçi, danışman ve taşeron, memleketler arası alanda tanınmış, birinci kalite ortaklarla bir arada çalıştık. Bu projede vazife aldığımız için ülkem ve şirketim ismine gurur duyuyorum” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı